Στρατηγική η συμφωνία για τον αγωγό TAP

12:11 14/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της διακυβερνητική συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε τα γεωοπολιτικά και αναπτυξιακά οφέλη που θα υπάρξουν για τη χώρα λέγοντας ότι θα καταστήσει την Ελλάδα
ισχυρό ενεργειακό κρίκο και χώρα πρώτου ενεργειακού προορισμού.To καλοκαίρι η τελική επιλογή


Η κατασκευή του αγωγού TAP, θα δημιουργήσει άμεσα 2.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών.


Ο Δ. Αβραμόπουλος, διευκρίνισε, ότι το καλοκαίρι η κοινοπραξία των εταιρειών στο Αζερμπαϊτζάν θα επιλέξει ανάμεσα στον αγωγό TAP και το Ναμπούκο, ποιο είναι το πιο συμφέρον έργο, προκειμένου να υπάρχει δεύτερη δίοδος ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο.


Την υπογραφή της χυμφωνίας χαιρέτισαν ο υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας, ο Αλβανός αντιπρόεδρος και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα ο οποίος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας του σημείωσε:

Η συμφωνία θα έχει τεράστια οφέλη για την Αλβανία, καθώς θα της δώσει τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου για θέρμανση σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις υφιστάμενες

Την υπογραφή της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας -Αλβανίας, χαιρέτισε επίσης και η Ευρώπη δια του επιτρόπου Ενέργειας Γ. Έτινγκερ.

Ο Aδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline - TAP) είναι ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου.

Ο αγωγός ΤΑP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ II του Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Θα ξεκινά από την Κασπία Θάλασσα και μέσω Τουρκίας θα διασχίζει την Βόρεια Ελλάδα, θα εισέρχεται στην Αλβανία και με υποθαλάσσιο αγωγό θα καταλήγει στη γειτονική Ιταλία.

Έναντι του Nabucco West έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως:


Η υψηλότερη αποτελεσματικότητα και η απόδοση του
Η συντομότερη διαδρομή
το μικρότερο κόστος κατασκευής
η διέλευση από λιγότερες χώρες

Keywords
Τυχαία Θέματα