Στους δρόμους οι Καταλανοί μετά τις συλλήψεις στελεχών της κυβέρνησής τους

17:31 20/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυξάνεται η ένταση στην Καταλονία ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου. Η αστυνομία προχώρησε την Τετάρτη σε συλλήψεις στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης, ενώ, εκατομμύρια ψηφοδέλτια κατασχέθηκαν από την Εθνοφυλακή.

Εισβολή της αστυνομίας στο Συμβούλιο Οικονομικών
της Καταλονίας – 12 συλλήψεις

Χιλιάδες Καταλανοί βρήκαν στους δρόμους την Τετάρτη, μετά τη σύλληψη τουλάχιστον 13 μελών της κυβέρνησης της περιφέρειας της Καταλονίας, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευση της ισπανικής δικαιοσύνης. Για ντε φάκτο κατάργηση της αυτονομίας της περιοχής κάνει λόγο ο πρόεδρος της Καταλονίας.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, διαδηλωτές περικύκλωσαν και χτύπησαν όχημα της εθνοφυλακής, ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

AP Photo/Emilio Morenatti

Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί 13 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλονίας και ότι έγιναν 22 έρευνες για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση «κατάργησε ντε φάκτο την αυτονομία της Καταλονίας και εφαρμόζει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πρόεδρος της καταλανικής Τζενεραλιτάτ (κυβέρνησης) Κάρλες Πουτζεμόντ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ραχόι για «ολοκληρωτισμό» και για παραβίαση των «θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε τον νόμο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια θυελλώδους συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, με μια ομάδα Καταλανών βουλευτών να αποχωρεί από το ημικύκλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλονίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της «παράνομης ψηφοφορίας» της 1ης Οκτωβρίου. Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.

Επιπλέον, η Εθνοφυλακή κατέσχεσε πολλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα.

«Να αντισταθούμε ειρηνικά. Να βγούμε έξω για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας με μη βίαια μέσα», έγραψε στο Twitter ο Τζόρντι Σάντσες, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα αυτονομιστικά κινήματα, της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC). «Διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος. Θέλαμε να ψηφίσουμε και κήρυξαν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Ha arribat el moment. Resistim pacíficament. Sortim a defensar des de la no-violència les nostres institucions. Rbla. Catalunya-Gran Via.

— Jordi Sànchez (@jordisanchezp) September 20, 2017

Στο μεταξύ, ο ποδοσφαιρικός σύλλογος FC Barcelona εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζει την επιχείρηση της ισπανικής Εθνοφυλακής κατά της καταλανικής κυβέρνησης και ιδίως τις συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της τοπικής Τζενεραλιτάτ.

Η δημοφιλής ομάδα αφήνει να εννοηθεί πως υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της τοπικής κυβέρνησης για το δικαίωμά της να αποφασίζει για το μέλλον της αυτόνομης περιοχής.

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή], Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα