Παρεμβάσεις στήριξης προσφύγων σε δραματικές συνθήκες

16:10 20/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Διαρκείς είναι οι δράσεις αλληλεγγύης σε διάφορα σημεία της χώρας από φορείς και άτομα, υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών.

OASIS – Rhodes Solidarity Group

Στη Ρόδο, όπως αναφέρεται σε ενημέρωση στο λογαριασμό που έχει στο facebook το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου: «170 άνθρωποι σε απάνθρωπες συνθήκες στη Ρόδο.Συνεχείς αφίξεις προσφύγων στην Κω και στη Λέρο. Χοτσποτ και δομές (όπως το ΠΙΚΠΑ) στα όριά τους. Η Ύπατη Αρμοστεία περικόπτει διαρκώς προγράμματα .Οι εθελοντές

και οι αλληλέγγυοι βγάζουν κραυγή αγωνίας. Ενδιαφέρεται κανείς?».

O Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, συγκεντρώνει τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης για τους 375 πρόσφυγες στο Λαύριο, τους οποίους θα επισκεφτεί την Κυριακή 1/10.

Ο σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η Επιτροπή των Προσφύγων στο Λαύριο έχει κάνει έκκληση για βοήθεια. Αυτή την ώρα οι πρόσφυγες που διαμένουν στο Κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο εξαρτώνται από τη βοήθεια των οργανώσεων και των απλών πολιτών που προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Υπάρχει ανάγκη τα παρακάτω είδη:
όσπρια, ρύζι, σάλτσες, πλιγούρι, (όχι ζυμαρικά …δεν είναι στις διατροφικές συνήθειες των Κούρδων και Αφγανών), πατάτες, κρεμμύδια, φρούτα, λαχανικά, λάδι, σπορέλαιο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, τσάι, αλεύρι, αραβικές πίτες, γάλα βρεφικό, γάλα μακράς διαρκείας (όχι γάλα συμπυκνωμένο), φρυγανιές, πάνες (Νο. 3, 4, 5), μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτί υγείας, σαπούνια, φρουτόκρεμες και παιδικές κρέμες, μπισκότα, χλωρίνη, σακούλες απορριμμάτων.
Φάρμακα: Depon (500ml), Panadol Extra, Ponstan (500ml & σιρόπι), Amoxil (500ml) Niflamol (250ml) Mesulid (100ml), Algofren (400ml), Buscopan, Voltaren Crem, Otrivin Spray, Augmentin (σιρόπι & χάπια), Algofren (σιρόπι), Rifacol (200ml), Zantac (150ml), Tobrex (οφθαλμολογικές σταγόνες), Pharmac Tab (ζάχαρο), Olartan (20ml), Omnic Tocas (0,4ml), Betadine, Alcohol Lotion, Bisolvon (σιρόπι), Hansaplast.

Η συγκέντρωση των τροφίμων, των φαρμάκων, των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνει στα γραφεία του Συλλόγου, τις Πέμπτες 21/9 και 28/9 από 7.30μμ έως 10.30μμ και το Σάββατο 30/9 από 4.00μμ έως 5.30μμ ([email protected] και στα τηλέφωνα 210-3820537 & 6980182255)».

Στη Σάμο

Το εργατικό κέντρο νομού Σάμου αναφέρει: «Τραγικές είναι και οι συνθήκες διαμονής και υγιεινής στο hotspot, αφού τεράστιος αριθμός ανθρώπων (πάνω από 3.000 σύμφωνα με επίσημες πηγές) συνωστίζεται σε ένα χώρο που είναι σχεδιασμένος για να καλύψει λιγότερο από το 1/3 (περίπου 1.000), ενώ παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα, όπως η μη συστηματική παροχή νερού».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης (διαβάστε το πλήρες κείμενο) τονίζει: «Παλεύουμε για:

• Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

• Αξιοπρεπείς χώρους και συνθήκες προσωρινής διαμονής αποκλειστικά για την υποδοχή και καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διερμηνεία, σίτιση, στέγαση κλπ.). Κατάλληλες συνθήκες και δομές για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, τις οικογένειες με παιδιά, τις εγκύους, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες κλπ. Όχι στα hotspots και τα κέντρα κράτησης.

• Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα ΚΥΤ για την πλήρη κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, νομική συμβουλή κλπ.

• Να εξασφαλισθεί η συμμετοχή των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, κατ’ αρχάς στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων (πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, εμβολιασμοί κλπ.).

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους ξένους εργάτες.
Έχουμε να παλέψουμε μαζί για τη ζωή που μας αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.
Δυναμώνουμε την ταξική αλληλεγγύη».

Keywords
Τυχαία Θέματα