Στον εισαγγελέα 34 περιπτώσεις κακοποιημένων παιδιών στη Θεσσαλία φέτος

09:16 20/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Εισαγγελία διαβίβασε από τις αρχές του 2018 τριάντα τέσσερις περιπτώσεις κακοποιημένων παιδιών το Χαμόγελο του Παιδιού-παράρτημα Θεσσαλίας. Σχεδόν ισάριθμα (33) ήταν τα κρούσματα πέρυσι, το 2017. Η κακοποίηση αφορά σωματική και συναισθηματική βία και παραμέληση. Και οι αριθμοί αυτοί είναι τα περιστατικά που, σύμφωνα με τους λειτουργούς του Χαμόγελου, έχρηζαν εισαγγελικής παρέμβασης.
Πανελλαδικά, το πρώτο 10μηνο του 2018, το Χαμόγελο του Παιδιού χρειάστηκε να επέμβει άμεσα και να μεταφέρει με δικά του οχήματα σε ασφαλές περιβάλλον 178 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο.
Τα στοιχεία

δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι στη Θεσσαλία από τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν το 2017 και το 2018 κανένα δεν αφορά σεξουαλική κακοποίηση.
Όχι επειδή δεν συμβαίνει, αλλά επειδή τα στόματα μένουν κλειστά, τόνισε ο Γρηγόρης Λιογγαριδής, συντονιστής του ΧτΠ στη Θεσσαλία.
Πέρυσι, ο οργανισμός έκανε πανελλαδική καμπάνια με τίτλο ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ και με τη συμμετοχή όλων των φορέων, αστυνομία, εισαγγελία, δήμοι κλπ με σκοπό η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών να ΜΗΝ μένει μυστικό και οι αρχές να μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικότερα επ΄αυτού.
Οι 15 προτάσεις που προέκυψαν κατατέθηκαν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο, ένα χρόνο μετά, οι άνθρωποι του Χαμόγελου αισθάνονται ότι δεν αξιοποιήθηκαν.
Για παράδειγμα, η πρόταση η σεξουαλική αγωγή να μπει ως μάθημα στα σχολεία, από το Δημοτικό, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τί είναι μεμπτό και τί όχι, καθώς συχνά ο ενήλικος που κακοποιεί σεξουαλικά ένα παιδί είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης στο στενό οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον…
Το Χαμόγελο του Παιδιού πηγαίνει στα σχολεία και με κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό για κάθε ηλικία, ενημερώνει τους μαθητές για τη βία, την κακοποίηση και όλες τις μορφές τους (λεκτική, σεξουαλική, σωματική, συναισθηματική).

Στη Θεσσαλία:

Το 10μηνο του 2018 έγιναν 61 παρεμβάσεις πρόληψης σε 3000 μαθητές, 450 γονείς και 81 εκπαιδευτικούς σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την κακοποίηση, τις εξαφανίσεις, τη σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό)

Το 2017 το Χαμόγελο έκανε 82 παρεμβάσεις πρόληψης σε 3800 μαθητές, 225 γονείς/κηδεμόνες και 196 εκπαιδευτικούς

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα