Στο μικροσκόπιο η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: «Υπόδειγμα διεθνούς δικαίου η οριοθέτηση» (video)

22:44 7/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα ισχυρή συμμαχία απέναντι στις τουρκικές έκνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώνει η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε σφραγίδα ειρήνης, νομιμότητας και ασφάλειας, κάνοντας λόγο για εθνική επιτυχία που κλείνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης την υποδέχθηκαν με επιφυλάξεις

υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα και δεν κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η συμφωνία πάντως κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση ήταν, υπήρξαν δύσκολες συνομιλίες και πυκνό παρασκήνιο. Για υπόδειγμα διεθνούς δικαίου έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κώστας Υφαντής έκανε λόγο για απόλυτα θωρακισμένη συμφωνία, που μας φέρνει ένα βήμα μπροστά και δίνει στην Ελλάδα στρατηγικό πλεονέκτημα.

Αύξηση του κυριαρχικού αποτυπώματος της Ελλάδας

Η μελετημένη απάντηση στο ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή. Η Ελλάδα «κλείνει χώρους» διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου συμβάλλοντας στην εδραίωση της ειρήνης.

«Η συμφωνία έρχεται να ακυρώσει αυτό που προσπαθεί η Τουρκία εδώ και ένα χρόνο τον κόσμο και τον εαυτό της, ό,τι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, έχουν μόνο χωρικά ύδατα και κυριαρχία. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι παράλογο, αλλά η Τουρκία χρησιμοποιεί πολιτικές ισχύος, δηλαδή απειλές και εκβιασμούς. Αυτή η συμφωνία, ανεξάρτητα από τα όποια σημεία δεν είναι ιδανικά, μας φέρνει ένα βήμα μπροστά και δίνει στην Ελλάδα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Τώρα πια η Τουρκία τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, μέχρι σήμερα τρέχαμε εμείς» σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κώστα Υφαντής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και στον Γ. Δάρρα.

Ο κ. Υφαντής χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης υπόδειγμα διεθνούς δικαίου. «Υπακούει ακριβώς στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου του δικαίου της θάλασσας. Είναι θωρακισμένη απόλυτα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στα σοβαρά ότι πάσχει νομικά», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη είπε ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια προσφυγή και από τις τέσσερις χώρες, το οποίο ωστόσο μπορούμε να το δεχτούμε και να το υποστηρίξουμε, διότι η Ελλάδα έχει καταφέρει μια νομική διαφορά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα θελήσει κάτι τέτοιο διότι θα χάσει και αυτό θα ήταν το τέλος των όποιων αφηγημάτων και φιλοδοξιών της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είπε ότι η τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου ήταν υπό συζήτηση εδώ και αρκετά χρόνια, και πως το σημαντικό είναι οι συνέπειες που παράγονται για τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Όντως μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, με αυτή τη συμφωνία δεν έχει 100% επήρεια, όμως επί της αρχής η Αίγυπτος δέχτηκε ότι τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια, εμείς δεχθήκαμε να συζητήσουμε με την αρχή της αναλογικότητας και η γραμμή μετακινήθηκε προς τα πάνω. Είναι πολύ μικρό το τίμημα για τα κέρδη που παράγει αυτή η συμφωνία, είπε.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ Ν. Σταυρουλάκης, Κ. Αντωνιάδη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα