Εντατικοί έλεγχοι για παραβάσεις μέτρων κατά του κορονοϊού – Πρόστιμα και συλλήψεις

20:44 7/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς της Covid-19. Τουλάχιστον 57 καταστήματα έχουν σφραγιστεί σε όλη την Ελλάδα τον Αύγουστο, ενώ κόπηκαν και πάλι εκατοντάδες πρόστιμα των 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα νησιά, όπου την Πέμπτη καταγράφηκαν παραβάσεις και έγιναν συλλήψεις.

Ειδικότερα, συνελήφθη

στην Ίο ένας Βρετανός για πάρτι σε βίλα, καθώς και ένας υπεύθυνος μπαρ για ηχορύπανση, ενώ δύο μπαρ σφραγίστηκαν για 15 μέρες στη Νάουσα της Πάρου (με επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ) και ένα στη Νάξο, για υπεράριθμους πελάτες (όπου επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ).

Συνολικά, στα νησιά έγιναν 138 έλεγχοι (34 στη Μήλο, 5 στη Σαντορίνη, 8 στη Νάξο, 10 στην Κέα, 16 στην Πάρο, 21 στη Μύκονο, 11 στην Άνδρο, 16 στην Τήνο και 8 στην Σύρο). Επίσης, βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις για μάσκες (4 στην Κέα, μία στην Πάρο και 2 στη Μήλο).

Από τους ελέγχους για μάσκες που διενήργησε η Τροχαία σε μέσα μεταφοράς στην Αττική την Παρασκευή, βεβαιώθηκαν 15 παραβάσεις (14 από επιβάτες λεωφορείων και μία από οδηγό ταξί) και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ.

Την Πέμπτη, συνολικά πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα 13.736 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι παραβάσεις:

–298 για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), εκ των οποίων οι 108 στην Αττική. Από την 1η Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 2.042 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.Επίσης, βεβαιώθηκε μία παράβαση για μη χρήση μάσκας στην Αττική, για την οποία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

–12 για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.), ενώ συνελήφθησαν 3 άτομα. Από την 1η Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 57 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 9 άτομα.

–Τρεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την 1η Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 26 σχετικές παραβάσεις.

Κατερίνη: Αθώος ο 23χρονος που συνελήφθη για παραβίαση καραντίνας

Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης ο 23χρονος, ο οποίος συνελήφθη στην Κατερίνη την Πέμπτη, επειδή φερόταν ότι έσπασε την καραντίνα που του επιβλήθηκε, αφού είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και οδηγούσε ταξί που ανήκε στον πατέρα του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών σε συνδυασμό με την από 25/2/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Ν.4682/2020.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του 23χρονου, ουδέποτε του επιβλήθηκε καραντίνα παρά μόνο του απευθύνθηκε η σύσταση για αυτο-παρακολούθηση αμέσως μετά τη λήψη του δείγματος από την Κινητή Μονάδα Δειγματοληψίας Πιερίας για SARS-CoV-2.

Η δικηγόρος επισήμανε ότι δύο ημέρες μετά τη λήψη του δείγματος, στις 29 Ιουλίου, το αποτέλεσμα έδειξε πως ο 23χρονος ήταν αρνητικός στον κορονοϊό και επομένως μπορούσε να εργαστεί κανονικά.

Πηγή: ΕΡΤ, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα