Στο «μάτι του τυφώνα της δεκαετίας» η Καραϊβική

08:30 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αϊτή, Τζαμάικα αλλά και ανατολική Κούβα, «μαστιγώνονται» από βροχή και θευλλώδεις ανέμους εως και 245 χιλιομέτρων την ώρα, καθώς ο Μάθιου, ο ισχυρότερος τυφώνας από το 2007 στον Ατλαντικό, απειλεί την Καραϊβική.

Hurricane #Matthew is threatening sections of the Caribbean including #Jamaica with heavy rain and strong winds. Video: @ebonii876/Instagram pic.twitter.com/09k10O18UU

WeatherNation (@WeatherNation) October 3, 2016

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αϊτής Francois Anick, καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν σε 1.300 καταφύγια που έχουν ανοίξει, με χωρητικότητα 340.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ο τυφώνας έχει δυναμώσει και κατατάσσεται ήδη στην Κατηγορία 4, ενώ το «μάτι» απέχει 430 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κίνγκστον.

Περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι αρνήθηκαν ωστόσο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην παράκτια πόλη της La Savanne και η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η εκκένωση είναι υποχρεωτική ακόμη και με χρήση βίας αν χρειαστεί.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, προειδοποίησε μάλιστα ότι η επικινδυνότητα βρίσκεται στο κόκκινο, για κατολισθήσεις, πλημμύρες και φονικά κύματα.

Η Αϊτή είναι η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου και οι επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένας σεισμός 7 Ρίχτερ έπληξε την Αϊτή, το 2010.

Στην Κούβα, ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, προειδοποίησε ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι ισχυρότερος από τον τυφώνα που ισοπέδωσε την ανατολική χώρα το 2012, ενώ στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο, 700 γυναίκες και παιδιά Αμερικανών υπαλλήλων, απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα και μεταφέρθηκαν στη Φλόριντα.

ΠΗΓΗ:FRANCE 24

Keywords
Τυχαία Θέματα