ΕΡΤ Χανίων – Ευρ. Κουκιαδάκης: Η Περιφέρεια θα είναι έμπρακτα στο πλευρό των δανειοληπτών (audio)

07:26 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ομόφωνη συμπαράστασή τους στους δανειολήπτες με ρήτρα ελβετικού φράγκου, εξέφρασαν με σχετικό ψήφισμά τους, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κρήτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων ο εισηγητής του ψηφίσματος, Αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, τόνισε ότι η συζήτηση ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από αίτημα του Πανελληνίου Συλλόγου Δανειοληπτών και ότι η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλους τους δανειολήπτες που είναι έντιμοι, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν

στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Η Περιφέρεια Κρήτης, δεν θα περιορίσει την αλληλεγγύη της μόνο με το συγκεκριμένο ψήφισμα, τόνισε ο κ. Κουκιαδάκης, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα, θα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για το θέμα. Ως θετικά επιχειρήματα, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε σχετική δικαστική απόφαση, αλλά και την επιστολή Γιούνγκερ.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Κουκιαδάκης:

Το ιστορικό…

Η εποχή όπου στεγαστικά δάνεια στο ελβετικό νόμισμα χορηγούνταν αφειδώς ήταν η διετία 2006-2007, ενώ κινητικότητα στα εν λόγω προϊόντα υπήρχε έως το 2009. Υπολογίζεται ότι περί τους 65.000-70.000 νοικοκυριά έχουν λάβει στεγαστικό σε συνάλλαγμα, με τις συνολικές εκταμιεύσεις από τις τράπεζες να ανέρχονται σε περίπου 8,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο 2014. Από αυτά, τη μερίδα του λέοντος, της τάξης των 4 δισ. ευρώ έχει η Eurobank, περί τα 260 εκατ. ευρώ η Alpha, έως 750 εκατ. το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής και περίπου 2,2 δισ. ευρώ η Πειραιώς. Ο μέσος όρος ποσού στα στεγαστικά αυτά ανερχόταν σε περίπου 130.000 ευρώ και χορηγήθηκαν με μεσοσταθμικό περιθώριο προσαύξησης στο επιτόκιο 1,60%.

…Και μια κοινοτική οδηγία, χωρίς ωστόσο αναδρομική ισχύ

Στην πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/17/ΕΕ για την ενυπόθηκη πίστη υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που ρυθμίζει τα δάνεια σε ξένο νόμισμα και τα δάνεια μεταβλητού επιτοκίου. Σύμφωνα με αυτήν, πρέπει τα κράτη-μέλη να εξασφαλίζουν ώστε, όταν μια σύμβαση πίστωσης αφορά δάνειο σε ξένο νόμισμα, τη στιγμή που συνάπτεται η σύμβαση να υπάρχει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζεται τουλάχιστον ότι:

α) ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να μετατρέψει τη σύμβαση πίστωσης σε εναλλακτικό νόμισμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις ή
β) υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις που περιορίζουν το συναλλαγματικό κίνδυνο στον οποίο είναι εκτεθειμένος ο καταναλωτής βάσει της σύμβασης πίστωσης.
Η Οδηγία αυτή εφαρμόζεται σε συμβάσεις πίστωσης που θα συναφθούν μετά τις 21 Μαρτίου 2016, ενώ ρητά ορίζεται σε αυτήν ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να θεσπίζουν περαιτέρω ρυθμίσεις όσον αφορά τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, με την προϋπόθεση ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα