Στις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων.

14:09 10/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος για να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ξεκινά στις 12:00 (τοπική ώρα) υπό την προεδρία της Catherine Ashton, Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Στο επίκεντρο η Συριακή κρίση.Οι υπουργοί θα συζητήσουν
στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης τις πρόσφατες εξελίξεις της κατάστασης στην Ουκρανία, καθώς και την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας προτείνει την παροχή εμπειρογνωμοσύνης και συμβουλών σχετικά με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι είναι σημαντικό τα κράτη μέλη της ΕΕ να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι εφαρμόζονται οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία που αποδίδει το δικαίωμα κάθε χώρας να καθορίζει ελεύθερα τις σχέσεις της με άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σημειώνει πως η σύσφιξη των σχέσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ δεν είναι επιζήμια για τις σχέσεις μεταξύ των ανατολικών εταίρων και των άλλων γειτόνων, όπως η Ρωσία.

Η Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2009 στην Πράγα. Πρόκειται για την ανάπτυξη ιδιαίτερων σχέσεων με έξι ανατολικές χώρες: την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ουκρανία. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η επιτάχυνση της πολιτικής σύνδεσης και η περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση των χωρών εταίρων της Ανατολικής Ευρώπης.

Η ΕΕ υποστηρίζει την εφαρμογή στις χώρες εταίρους, οι μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην παγίωση της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανοικτής οικονομίας της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, προτείνει μια σταδιακή ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή οικονομία, μεγαλύτερη κινητικότητα των πολιτών και ενίσχυση των πολιτικών δεσμών. Από το 2010 έως το 2013, διατέθηκαν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της εφαρμογής της ανατολικής εταιρικής σχέσης. Σχετικές συμφωνίες σύνδεσης με την Μολδαβία και τη Γεωργία πρέπει να υπογραφούν έως το τέλος Αυγούστου του 2014.

Στην απογευματινή συνεδρίαση, και στο δείπνο, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία σύγκρουσης, και θα αξιολογηθούν η πορεία των συνομιλιών για την επίλυση της συριακής, που ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου («Γενεύη ΙΙ»), η ανθρωπιστική κατάσταση και οι επιπτώσεις της κρίσης στις γειτονικές χώρες, δηλαδή το Ιράκ και το Λίβανο.

Επίσης, θα συζητηθούν θέματα Νότιας Γειτονίας, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Τυνησία και στην Υεμένη. Παράλληλα η Catherine Ashton θα παρουσιάσει έκθεση προόδου για την κατάσταση στην κεντροαφρικανική Δημοκρατία και θα αναφερθεί στην προετοιμασία της αποστολής EUFOR RCA.

Το Συμβούλιο αναμένεται, επίσης, να εγκρίνει μια διαπραγματευτική εντολή για πολιτικό διάλογο και συνεργασία με τη Δημοκρατία της Κούβας, προσδοκώντας να καθιερώσει τις σχέσεις με την Κούβα, να ενθαρρύνει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και να ξεκινήσει ένα διάλογο, βασισμένο στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της χρηστής διακυβέρνησης.

Αύριο, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, ο κ. Βενιζέλος θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου στο οποίο βασικά θέματα αποτελούν η ανάπτυξη, η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση.
Keywords
Τυχαία Θέματα