Συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έχουν ζητήσει οι αγρότες

11:19 10/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Ήπιες οι κινητοποιήσεις των αγροτών για σήμερα Δευτέρα, εν αναμονή της συνάντησης που έχουν ζητήσει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή. Η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, έχει ζητήσει επίσης συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε νωρίτερα με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκων των αγροτών. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τις
κινητοποιήσεις "δίκαιο αγώνα, αγώνα επιβίωσης" και ζήτησε να να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό "να φτιαχτεί μια μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία συμπαράστασης στους έλληνες αγρότες, αλλά βεβαίως συνδυασμένη και με άλλα αιτήματα. Γιατί η ελληνική αγροτιά παλεύει για το ψωμί του εργαζόμενου, όπου κι αν κατοικεί αυτός είτε στην ύπαιθρο είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα".

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σήμερα Δευτέρα, οι αγρότες έχουν αποκλείσει συμβολικά εφορίες και καταστήματα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Συνολικά 38 είναι τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, μ' αυτά στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, να πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες λένε "όχι" στην τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων - ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί, "φρένο" στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν δε, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα