Στις κάλπες οι Γάλλοι

09:39 7/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τους ψηφοφόρους υποδέχονται οι κάλπες στη γαλλική επικράτεια προκειμένου να επιλέξουν ανάμεσα σε Εμμανουέλ Μακρόν ή Μαρίν Λεπέν, τους δύο υποψήφιους που ανέτρεψαν το «κατεστημένο» των μέχρι σήμερα αναμετρήσεων. Το αποτέλεσμα τη κάλπης θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της ΕΕ, ωστόσο ο κεντρώος φιλοευρωπαϊστής Μακρόν διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εμφανίζοντας πάνω από 60% έναντι της της ακροδεξιάς εθνικίστριας Λεπέν. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλη τη Γαλλία,

με περισσότερους από 50.000 αστυνομικούς και στρατιώτες να βρίσκονται επί ποδός γύρω από τα εκλογικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι ψηφοφορία ξεκίνησε από χθες για τους κατοίκους των υπερπόντιων εδαφών της Γαλλίας και των Γάλλων του εξωτερικού.

Η αποχή αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δεν θα πάει στις κάλπες, δηλώνοντας ότι δεν τους εκφράζει κανένας από τους δύο υποψήφιους. Αν τελικά επαληθευτούν τότε θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αποχή σε προεδρικέ εκλογές από το 1965.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, οι υποψήφιοι των παραδοσιακά μεγάλων κομμάτων, των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικανών δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

Η Ευρώπη παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθώς τόσο η αποχή όσο και η λευκή ψήφος αποτελούν αστάθμητο παράγοντα, ωστόσο εκτιμάται πως θα λειτουργήσουν τα «αντιφασιστικά αντανακλαστικά» των Γάλλων πολιτών αποκλείοντας τον κίνδυνο να αποκτήσει μία χώρα της Ευρώπης για πρώτη φορά ακροδεξιό πρόεδρο.

Παρόμοιος κίνδυνος ανάδειξης για πρώτη φορά ενός ακροδεξιού πολιτικού στο ύπατο αξίωμα ευρωπαϊκής χώρας υπήρξε προ των πυλών ήδη κατά τις περυσινές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, όταν ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Νόρμπερτ Χόφερ, είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο στις 24 Απριλίου 2016 και βρέθηκε στο δεύτερο γύρο στις 22 Μαΐου να διεκδικεί το προεδρικό αξίωμα αντιμέτωπος με τον υποστηριζόμενο από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Σχετικές ειδήσεις: Γαλλία: Αντίστροφη μέτρηση εν μέσω καταγγελιών και κυβερνοεπιθέσεων (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα