Στην τελική ευθεία το βοήθημα στους απολυμένους των S/M ΛΑΡΙΣΑ

12:44 21/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την απογοητευτική εικόνα του εμπορικού κέντρου της Λάρισας με τους μικροεμπόρους να αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους μη μπορώντας να αντέξουν τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις και την ίδια ώρα τους εργαζόμενους να «βάζουν πλάτη» σε αυτή την προσπάθεια, να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση να διατηρούν την εργασία τους με συνθήκες «εργασιακού μεσαίωνα», μετέφεραν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας στο Εργατικό Κέντρο.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας,

απέναντι σ΄ αυτή την τραγική κατάσταση των ανέργων, διεκδικεί, αφενός άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και αφετέρου μέτρα περιορισμού της ανεργίας, όσο γίνεται μέσα στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα διεκδικεί μεταξύ άλλων:

Μέτρα προστασίας των ανέργων
•Να δοθεί άμεσα σε όλους τους ανέργους, έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ.
•Κάθε απολυμένος-νη να γράφεται στους καταλόγους ανεργίας του ΟΑΕΔ και να επιδοτείται χωρίς άλλη προϋπόθεση με το 80% του βασικού μισθού των 751 ευρώ που διεκδικούμε να επανέλθει άμεσα, για όλη την διάρκεια της ανεργίας του. Το επίδομα ανεργίας να αυξηθεί στα 500 € και να επιμηκυνθεί για ένα έτος ακόμα.
•Να γράφονται στον ΟΑΕΔ και να επιδοτούνται με το επίδομα ανεργίας των 500 € όλοι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ, ΤΕΙ, Λυκείων, όπως και κάθε άνεργος που αναζητούν και δεν βρίσκουν εργασία. Να επεκταθεί και στους αυτοαπασχολούμενους που έμειναν άνεργοι, όπως και στους περιστασιακά εργαζόμενους, όσο διαρκεί η ανεργία.
•Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις.
•Υπολογισμός όλου του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι’ αυτούς που συμπληρώνουν 2 χρόνια άνεργοι και έχουν 4.050 ένσημα.

Για την πληρωμή των απλήρωτων εργαζόμενων:
•Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων σε όλες τις επιχειρήσεις, επιβολή αυστηρών μέτρων για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
•Για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, να δικαιούνται βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, όπως αυτοί που είναι σε επίσχεση εργασίας.
•Σε περίπτωσης πτώχευσης επιχειρήσεων, να επανέλθει το παλιό καθεστώς πληρωμής των εργαζόμενων κατά απόλυτη προτεραιότητα.

SUPER MARKET ΛΑΡΙΣΑ
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των 570 πρώην εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ ΛΑΡΙΣΑ οι οποίοι 2,5 χρόνια μετά το κλείσιμο της επιχείρησης όχι μόνο δεν έχουν λάβει αποζημίωση αλλά αναμένουν ακόμα το έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ που δεν λύνει το πρόβλημα, συμβάλλει όμως στην κατεύθυνση της λήψης προσωρινών μέτρων ανακούφισης. Αν και υπάρχει η διαβεβαίωση του Υπουργείου Εργασίας –το υπόμνημα εστάλη για τέταρτη φορά- πως η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της αφού έχει υπογραφεί ήδη από τους αρμόδιους Υπουργούς και απομένει η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ. Τίθενται όμως ζητήματα για εκείνους που θα καταφέρουν να λάβουν το βοήθημα αφού όροι και προϋποθέσεις εξαιρούν μεγάλο ποσοστό από τους απολυμένους.Ενημέρωση σχετικά με το θέμα θα έχουν όλοι οι απολυμένοι της επιχείρησης τη Δευτέρα στις 9.00 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας καλεί σε σύσκεψη τους απολυμένους του κλάδου του εμπορίου τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη στις 7.00 το απόγευμα στο Ε.Κ.Λ. όπως επίσης τους καλεί τους απολυμένους, απλήρωτους και εργαζόμενους του κλάδου την Τετάρτη 2 Νοέμβρη στο Πανθεσσαλικό Συλλαλητήριο για την ανεργία και την προστασία του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, στην Κεντρική πλατεία Λάρισας.

Keywords
Τυχαία Θέματα