Στην τελική ευθεία η έκθεση των ευρωβουλευτών για την τρόικα

15:38 3/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Οι ευρωβουλευτές ολοκληρώνουν την έκθεσή τους για την τρόικα», που αναφέρει ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας θα είναι ολοκληρωμένη έως το τέλος Φεβρουαρίου και προβλέπεται να ψηφιστεί, ως τελικό κείμενο, από την ολομέλεια του Μαρτίου ή εκείνη του Απριλίου, που θα είναι και η τελευταία πριν από τις ευρωεκλογές. Οι ευρωβουλευτές – συνεισηγητές πρόκειται, πέραν των διαπιστώσεων, να προτείνουν και τρόπους βελτίωσης των μελλοντικών προγραμμάτων διάσωσης.Ο Othmar Karas (ΕΛΚ, Αυστρία) ανακοίνωσε
σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα: «Η τρόικα ήταν μια προσωρινή λύση που ήταν αναγκαία και δίκαιη. Για το μέλλον όμως, πρέπει να βρούμε μακροπρόθεσμες λύσεις. Θα προτείνουμε τη δημιουργία ενός οργάνου που θα συντονίζει την αλληλεγγύη στην Ευρώπη και θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο».

Η αντιπροσωπεία των επτά ευρωβουλευτών που διεξάγουν την έρευνα επισκέφθηκε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο προκειμένου να συναντήσει τις εθνικές αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους εμπλεκόμενους στα προγράμματα διάσωσης ενώ διοργανώθηκαν και ακροάσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των οργάνων της τρόικα, σημειώνεται.

Ο κ. Karas επισήμανε ότι «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί περισσότερη διαφάνεια, νομιμότητα και δημοκρατικό έλεγχο της τρόικα». Οι εισηγητές ωστόσο, πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για τον τρόπο «διάλυσης» της τρόικα και για τον οργανισμό εκείνο που θα την αντικαταστήσει, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο κ. Liem Hoang-Ngoc (Σοσιαλδημοκράτες, Γαλλία) εκτιμά πως το υπάρχον κείμενο είναι ένα «καλό κείμενο». Το έγγραφο προειδοποιεί για την «αρνητική επίδραση» των συστάσεων της τρόικα στα δικαιώματα των πολιτών και στην πολιτική κατάσταση στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, κατακρίνει τα εξαιρετικά αισιόδοξα σενάρια με άξονα τα προτεινόμενα μέτρα καθώς και τη σύγκρουση συμφερόντων τόσο εντός Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και μεταξύ των μελών της τρόικα. Το κείμενο συστήνει τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα κοινοτικό όργανο που θα αναλάβει τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης.

Σχετικά με την Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Γάλλος εισηγητής υπογράμμισε ότι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης –πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ- επιβεβαίωσε σε συνάντηση που είχε μαζί τους ότι τα τρία μέλη της τρόικα διαφωνούσαν σχεδόν σε όλα. Ο κ. Ρουμελιώτης είπε στους ευρωβουλευτές ότι το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας εσωτερικής υποτίμησης και της αναδιάρθρωσης του χρέους από την αρχή, πρόταση που απέρριψε η ΕΚΤ ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη μιας ισχυρής δημοσιονομικής εξυγίανσης. Παρά τις διαφορετικές επιλογές, δεν υπήρξαν διαφανείς διαβουλεύσεις, «οι τεχνοκράτες είχαν αποφασίσει για όλα τα θέματα», δήλωσε με αποδοκιμασία ο Liem Hoang-Ngoc.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας θα αξιοποιήσει την έρευνα αυτή ως όπλο προκειμένου να επιτεθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό εν όψει εκλογών, σημειώνει το άρθρο.

Ο κ. Hoang-Ngoc δήλωσε στη Europolitique ότι προβλέπει ότι θα παρουσιαστεί μια τροποποίηση που θα προτείνει τη συνεισφορά της ΕΚΤ (με απώλεια ύψους 35 δις ευρώ επί των ελληνικών ομολόγων). «Αν η ΕΚΤ αποδεχτεί απώλεια της τάξης του 50%, αυτό θα ελάφρυνε το χρέος κατά 17 δις ευρώ», σχολίασε.
Keywords
Τυχαία Θέματα