Στην κόψη του ξυραφιού η Βενεζουέλα (video)

22:17 30/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό κάλεσε το μεσημέρι της Τρίτης πολίτες και στρατό σε ανατροπή του προέδρου Μαδούρο και έκανε λόγο για απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ, ο οποίος κατέφυγε στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας. Η κυβέρνηση Μαδούρο κατήγγειλε μίνι πραξικόπημα, το οποίο αργότερα υποβάθμισε λέγοντας ότι έχει τον έλεγχο. Οι ΗΠΑ μίλησαν για κρυφές συνομιλίες συνεργατών του Μαδούρο με την αντιπολίτευση και πως ο ίδιος ο

Μαδούρο έπειτα από παρέμβαση των Ρώσων δεν κατέφυγε στην Αβάνα όπως σκόπευε. Τα δυο στρατόπεδα έχουν λάβει θέσεις μάχης στα περίχωρα της πρωτεύουσας Καράκας κοντά στην αεροπορική βάση Καρλότα, όπου σημειώνονται συγκρούσεις στους γύρω δρόμους μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, από τη μία, και υποστηρικτών του Γουαϊδό αλλά και ενόπλων ανδρών με στρατιωτική περιβολή, από την άλλη πλευρά. Για τουλάχιστον 52 τραυματίες έκαναν λόγο τοπικές αρχές τις οποίες επικαλείται το Associated Press. Ο Δημήτρης Πάντουλας που ζει και εργάζεται στο Καράκας μίλησε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

Για κλίμα μεγάλης ανησυχίας, λογοκρισία και έλλειψη ενημέρωσης, έκανε λόγο ο Δημήτρης Παντουλας καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός αναλυτής ο οποίος ζει στη Βενεζουέλα. «Το 80% στρατού παραμένει στο πλευρό του Μαδούρο από όσα ξέρουμε μέχρις στιγμής, αλλά όλα είναι ρευστά. Δεν έχουμε νεκρούς, αλλά ακούσαμε για 10 με 15 τραυματίες» είπε.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν πληροφορίες ή ενδείξεις ότι Έλληνες υπήκοοι διατρέχουν κάποιο κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα