Στην ενδοχώρα μετακινούνται το Σάββατο 1500 πρόσφυγες από το ΚΥΤ Μόριας

21:05 20/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην ενδοχώρα θα μεταφερθούν το Σάββατο 1500 πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας , στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποσυμφορηθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος από ενδεχόμενο κρούσμα κορωνοϊού στους ασφυκτικά υπεράριθμους και με κακές συνθήκες υγιεινής, προσφυγικούς καταυλισμούς  στα νησιά. Συνολικά από τα 5 ΚΥΤ των νησιών θα μετακινηθούν 2380 πρόσφυγες από τους οποίους οι 1500 θα είναι από τη Μόρια όπως ενημέρωσε τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη ο

Υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης.

Για την φιλοξενία προσφύγων και την ανακούφιση των ΚΥΤ θέσεις σε ξενοδοχεία αλλά και πλοία , αναζητά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ήδη στη Λέσβο σε ξενοδοχεία στη Θερμή και τη Βαρειά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μεταφέρθηκαν 100 πρόσγυγες από το ΚΥΤ της Μόριας . Υπερήλικες και με προβλήματα μέσα στο ΚΥΤ είναι σήμερα εκατοντάδες πρόσφυγες που πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν.

Στο ΚΥΤ της Μόριας σήμερα διαβιούν 18.700  αιτούντες άσυλο ενώ ο αριθμός τους είχε φτάσει τις 22.000 ανθρώπους μέσα στο Φλεβάρη.  Με το πλοίο της γραμμής μετακινούνται συχνά μικρές ομάδες σε δομές στην ενδοχώρα ωστόσο η περιβόητη αποσυμφόρηση δε φαίνεται,  καθώς από το Σεπτέμβρη μέχρι και το τέλος του Φλεβάρη συγκεντρώθηκε υπερβολικά μεγάλος αριθμός στο κέντρο.

Ωστόσο στις ακτές της Δυτικής Λέσβου συνεχίζουν να βρίσκονται  οι 127 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο νησί μετά την 1η του Μάρτη καθώς δεν έχει βρεθεί χώρος για να φιλοξενούνται ενώ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου για να ανοίξει ξανά το stage 2 δεν προχωρά. Οι άνθρωποι που έχουν περάσει τις 14 μέρες καραντίνας (η τελευταία άφιξη ήταν 1η Απριλίου) συνεχίζουν να διαμένουν αφημένοι στην τύχη τους στις ακτές που αποβιβάστηκαν προκαλώντας τις αντιδράσεις των ντόπιων.

Με τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν και στους προσφυγικούς καταυλισμούς λόγω του κορωνοϊού, η συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας δυσκόλεψαν ακόμα παραπάνω και οι ίδιοι οι πρόσφυγες  ανέλαβαν δράση ενημέρωσης. Ευτυχώς στα ΚΥΤ των νησιών δε σημειώθηκε κανένα κρούσμα και έτσι δε χρειάστηκε να δοκιμαστούν οι αντοχές του, αλλά και οι αντοχές ολόκληρου του νησιού.

The post Στην ενδοχώρα μετακινούνται το Σάββατο 1500 πρόσφυγες από το ΚΥΤ Μόριας appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα