Στη Βουλή οι ανεμογεννήτριες σε Ζαγόρι και Μέτσοβο (βίντεο)

20:42 10/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Βουλή συζητήθηκε το θέμα των αιολικών πάρκων σε Ζαγόρι και Μέτσοβο, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, και απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Αρσένης ζήτησε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Ζαγορίου και του Μετσόβου, να μην επιτρέψει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου

ότι μία τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο την προοπτική ένταξής του στην UNESCO. Σημείωσε δε, ότι παρόμοιες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων σε άλλες προστατευόμενες περιοχές, έχουν οδηγήσει τη χώρα ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αδειοδότηση έργων σε προστατευόμενες περιοχές.

Ο κ. Αμυράς απάντησε ότι οι διαδικασίες εκτίμησης των περιβαλλοντικών όρων ενός έργου ή μιας δραστηριότητας είναι συγκεκριμένες, και σε αυτές οι γνωμοδοτήσεις των φορέων λαμβάνονται υπόψη.

Στην Ήπειρο, τόσο οι Δήμοι όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου, διεκδικούν με ψηφίσματά τους να αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Αμυράς τόνισε επίσης ότι το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προβεί σύντομα στην τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να περιληφθούν οι σχετικές ενωσιακές διατάξεις στην εθνική νομοθεσία, ώστε να αποφευχθεί η καταδίκη της χώρας μας, ενώ υπενθύμισε την πρωθυπουργική δέσμευση ότι «στα ψηλά βουνά δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες», όπως είχε δηλώσει πριν από έξι μήνες κατά την επίσκεψη του στα Τζουμέρκα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η εναντίωση στα αιολικά στις προστατευόμενες περιοχές λειτουργεί υπέρ των υδρογονανθράκων, με τον κ. Αρσένη να αντιτείνει ότι ο κ. Αμυράς υπερψήφισε τις πρόσφατες συμβάσεις για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Ολόκληρο το διάλογο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα