Στη σύνοδο των G20 στραμμένο το διεθνές ενδιαφέρον

10:36 4/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην πόλη Χανγκζού της Κίνας έχουν συγκεντρωθεί οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, προκειμένου να συζητήσουν για την παγκόσμια ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία, αλλά και το προσφυγικό, θέμα για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον.

Την προειδοποίηση πως οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη πλησιάζουν τα όριά τους, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου, και κάλεσε τα μέλη της G-20 να επέμβουν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, χθες Σάββατο η Τουρκία υποβάθμισε τις απειλές της να αποχωρήσει από τη συμφωνία με την ΕΕ, και σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα >Welt am Sonntag είναι πρόθυμη να δεχθεί την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της που επισκέπτονται την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, αντί για τον Οκτώβριο. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου Ντόναλντ Τουσκ, της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με ευρωπαίους ηγέτες.

Στο μεταξύ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι ο σκεπτικισμός γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει τελειώσει, μια μέρα αφού οι ΗΠΑ και η Κίνα επικύρωσαν τη συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η κλιματική αλλαγή «επηρεάζει πλέον την καθημερινή ζωή μας», τόνισε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην ανατολική κινεζική πόλη Χανγκτζού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία.

Η Βρετάνη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον Ομπάμα την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι θα έχει μαζί του διαβουλεύσεις για να εξασφαλίσουν ότι οι δύο χώρες τους θα έχουν τη στενότερη δυνατή εμπορική σχέση. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Ομπάμα δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Βρετανία όσον αφορά τις απειλές στον κυβερνοχώρο, το Ισλαμικό Κράτος και την Ουκρανία.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ δήλωσε πως η χώρα του και η Βρετανία επιδιώκουν αμφότερες να συνάψουν από νωρίς μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Σχετική είδηση: G20: Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (video)
Πηγή: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα