Στα δικαστήρια οι Led Zeppelin για την «εισαγωγή» του «Stairway to Heaven»

14:32 6/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι Jimmy Page και Robert Plant, τα μέλη του διάσημου ροκ συγκροτήματος των Led Zeppelin, πρόκειται σύντομα να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, προκειμένου να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, αναφορικά με την υπόθεση περί «κλοπής» μουσικού μέρους, και συγκεκριμένα της εισαγωγής,

στο τραγούδι «Stairway to Heaven» το οποίο οι Zeppelin υπέγραψαν ως την μεγαλύτερη τους επιτυχία, όταν κυκλοφόρησε το 1971.

Η δίκη που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες, θα πραγματοποιηθεί έπειτα από καταγγελίες του εκπροσώπου του τραγωδοποιού Randy Wolfe, γνωστού και ως Rany California, μέλους του συγκροτήματος των Spirit, που πέθανε το 1997.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εισαγωγή του «Stairway to Heaven» των Zeppelin είναι «κλεμμένη» από το τραγούδι του «Taurus» των Spirit. Και παρόλο που οι Page και Plant ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν εκείνη την εποχή το συγκρότημα εξαιτίας του οποίου οδηγούνται σήμερα στα δικαστήρια, υπάρχουν φήμες ότι τα δύο συγκροτήματα είχαν βρεθεί μαζί επί σκηνής στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δίκης πάντως, η υπόθεση των Zeppelin γεννά ήδη ερωτήματα, αναφορικά με το αν και κατά πόσο οι επιδράσεις και οι «ανταλλαγές» υλικού μεταξύ των καλλιτεχνών μπορεί να αποβούν μοιραίες τόσο για τους ίδιους όσο και για τις εταιρείες που διαχειρίζονται το (εμπορεύσιμο) υλικό τους, πάντα υπό το πρίσμα του ζητήματος της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Πηγή: The New york Times

Keywords
Τυχαία Θέματα