Σρι Λάνκα:Εθνικό πένθος για τους 310 νεκρούς- 40 συλλήψεις (video)

08:52 23/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στους 310 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός των βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών. Πολλοί από τους — περίπου 500 — τραυματίες υπέκυψαν, γνωστοποίησε η αστυνομία της χώρας της Ασίας.

#UPDATE: Video shows vehicle bomb explosion 45 mins ago as police were trying

to defuse a 10th bomb in Colombo, Sri Lanka pic.twitter.com/zN3t2ai1wT

— ELINT News (@ELINTNews) April 22, 2019

Κατά την ίδια πηγή, 40 ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε αυτό το στάδιο της έρευνας που διενεργείται από τις αρχές για τις επιθέσεις αυτές. Πρόκειται για μέλη νεοσύστατου ισλαμιστικού κινήματος, του National Thowheeth Jama’ath NTJ, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σήμερα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος από την κυβέρνηση και τηρήθηκαν τρία λεπτά σιγής για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα, περί τις 08:30 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), τη χρονική στιγμή που διαπράχθηκε η πρώτη από τις επιθέσεις την Κυριακή.

The moment a bomb explodes in Sri Lanka's capital Colombo, as the police attempt to defuse it

More live updates from #SriLanka: pic.twitter.com/1L3H7rp4cm

BBC News (World) (@BBCWorld) April 22, 2019

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη νήσο, τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ είναι κλειστά, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα υποχρεούνται να τροποποιήσουν τα μουσικά τους προγράμματα. Η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χθες με απόφαση των αρχών.

Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, θέατρο της πρώτης βομβιστικής επίθεσης, δεκάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν σιωπηλά, με κεριά στα χέρια, ορισμένοι συγκρατώντας με μεγάλη δυσκολία δάκρυα και λυγμούς. Μόλις πέρασαν τα τρία λεπτά της απόλυτης σιωπής, το πλήθος άρχισε να προσεύχεται μεγαλόφωνα.

31 ξένοι οι οποίοι σκοτώθηκαν έχουν αναγνωριστεί

Έχουν αναγνωριστεί τα πτώματα 31 ξένων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη σειρά βομβιστικών επιθέσεων την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών, ενώ ακόμη 14 αλλοδαποί αγνοούνται κι εκφράζονται φόβοι πως είναι νεκροί, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Άλλοι δεκαεπτά υπήκοοι ξένων κρατών οι οποίοι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις νοσηλεύονται στο Εθνικό Νοσοκομείο του Κολόμπο κι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της χώρας της Ασίας.

Δύο Ισπανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης Ποντεθεσούρες στην κοινότητα της Γαλικίας, στη βόρεια Ισπανία, είπε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι οι νεκροί είναι ένα ζευγάρι, ηλικίας 31 και 32 ετών, που είχαν πάει για διακοπές στο νησί.

Ένας 30χρονος άνδρας από τη γειτονική Πορτογαλία, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Σρι Λάνκα για τον μήνα του μέλιτος, επίσης έχασε τη ζωή του, έγινε γνωστό από αξιωματούχους στην Πορτογαλία.

Mourners set up vigil outside bombed St Anthony's Church in #Colombo after Easter #SriLankaAttacks pic.twitter.com/bxPxvdpu9S

— Ruptly (@Ruptly) April 23, 2019

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 4 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και άλλοι «τραυματίστηκαν σοβαρά» επιβεβαίωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να παράσχουμε βοήθεια και στήριξη σε όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που επλήγησαν όπως και τις οικογένειές τους» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρνούμενος να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα θύματα «από σεβασμό στην ιδιωτική ζωή» των οικείων τους.

Μεταξύ των τεσσάρων Αμερικανών βρίσκεται ένας τεχνικός «με μεγάλη καρδιά» που είχε πάει για επιχειρηματικό ταξίδι στη Σρι Λάνκα, ο Ντίτερ Κοβάλσκι, έγινε γνωστό από τον εργοδότη του, την βρετανική εταιρεία Pearson.

Ο άτυχος άνδρας είχε αναρτήσει το τελευταίο μήνυμά του στο Facebook, λίγο προτού αναχωρήσει την Παρασκευή, από το Ντένβερ, στο Κολοράντο.

«Λατρεύω αυτά τα επαγγελματικά ταξίδια. Πτήση 24 ωρών. Σύντομα Σρι Λάνκα!» έγραψε ο 40χρονος.

Όπως μεταδίδει, από την πλευρά του, το Reuters μεταξύ των Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους είναι μαθητής ιδιωτικού σχολείου στην Ουάσιγκτον, ο Κίεραν Σάφριτζ .Το παιδί ήταν περίπου 10 ετών.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα