«Σώστε τις μέλισσες»:1,75 εκατ. Βαυαροί ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος

18:39 14/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Σχεδόν 1,75 εκατ. Βαυαροί ψηφοφόροι –αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών– υπέγραψαν ένα ψήφισμα με το οποίο ζητούν να «Σωθούν οι μέλισσες» και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος και να έχει σημαντικές συνέπειες για τη γεωργία και τη βιομηχανία στη Γερμανία.

Το κείμενο αυτό, που αποτέλεσε πρωτοβουλία του μικρού, συντηρητικού και οικολογικού κόμματος ODP, ζητά να τηρούνται οι κανόνες

περί βιολογικών καλλιεργειών στο 20% των αρόσιμων γαιών μέχρι το 2025 και το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 30% μέχρι το 2030.

People are queuing through the Marienplatz in Munich all day to sign a petition calling a referendum to change farming practices so as to save the bees & protect the land. This heartens me no end! #FightForYourWorld pic.twitter.com/RuJ7dOomVR

— Gareth Redmond-King (@gredmond76) February 12, 2019

Επίσης, το 10% των πράσινων εκτάσεων στη Βαυαρία θα πρέπει να μετατραπούν σε ανθισμένα λιβάδια ενώ ποτάμια και ρυάκια να προστατευθούν καλύτερα από τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέγραψαν το ψήφισμα ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο που απαιτείται ώστε να διενεργηθεί δημοψήφισμα μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

Germans in Bavaria rally to save the bees pic.twitter.com/TvWFUGwpJ1

— RB Honey (@RandBHoney) February 13, 2019

Από την άλλη ωστόσο, οι ενώσεις των αγροτών έκαναν εκστρατεία εναντίον του ψηφίσματος, προειδοποιώντας για το κόστος που θα έχει μια τέτοια αλλαγή.

Germany: Voters abuzz over referendum to save the bees pic.twitter.com/KjchlQr2rF

— CTV News (@CTVNews) February 14, 2019

Με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο άμεσο μέλλον η Βαυαρία «θα μπορούσε να γίνει η πρωτοπόρος στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος», γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

(AP Photo/Greg Wahl-Stephens)

Περίπου τα μισά είδη εντόμων, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, μειώνονται ραγδαία σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Η μείωση του αριθμού τους αποδίδεται εν μέρει στη χρήση συνθετικών ζιζανιοκτόνων, στην εντατικοποίηση των καλλιεργειών τα τελευταία εξήντα χρόνια και στην απώλεια του φυσικού περιβάλλοντός τους.

Πηγή:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα