Σωματείο Εργαζομένων στον Τουρισμό: «Δεν μπορούμε άλλο να ζούμε σαν σύγχρονοι δούλοι!»

08:55 28/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σοβαρές καταγγελίες» για τις συνθήκες εργασίας , για τα ωράρια που αγγίζουν τα όρια της ψυχολογικής και σωματικής εξάντλησης , για λιποθυμίες εργαζομένων» κάνει λόγω το Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και επισιτιστικά επαγγέλματα Σάμου ύστερα από την περιοδεία που πραγματοποίησε με αφορμή την ενημέρωση των συναδέλφων τους στους αντίστοιχους κλάδους λόγω και της απεργιακής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στις 2ο Ιουλίου . Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα έως και την Απεργία

του κλάδου στις 20 Ιουλίου, μέλη του σωματείου μας με συναδέλφους από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και από άλλα σωματεία του νησιού περιοδεύσαμε σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και συνομιλήσαμε με συναδέλφους, διανέμοντας ανακοίνωση του σωματείου για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και την ανάγκη οργανωμένης δράσης. Ενώ την μέρα της απεργίας ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης με τα αιτήματα μας θυροκολλήσαμε έξω από την Ένωση Ξενοδόχων Σάμου-Ικαρίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε μεγάλα ξενοδοχεία πολυδιαφημισμένα για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί υπάρχουν λιποθυμίες εργαζομένων, ενώ στα περισσότερα οι συνθήκες και τα ωράρια αγγίζουν τα όρια της ψυχολογικής και σωματικής εξάντλησης. Φέτος που οι αφίξεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι είδαν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στο μισθό τους, δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα με απλήρωτες υπερωρίες και υπερεργασία, εκβιασμούς και εκφοβισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων στο νησί δεν εφαρμόζεται η κλαδική ΣΣΕ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον επισιτισμό. Όλη αυτή η εικόνα χαλάει το ειδυλλιακό τοπίο της τουριστικής ανάπτυξης στο νησί γιατί η πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα είναι άθλια για τους εργαζόμενους.

Αυτό το τοπίο στο χώρο του τουρισμού-επισιτισμού πρέπει να σπάσει και το σωματείο μπαίνει μπροστά σε αυτόν τον αγώνα καλώντας το σύνολο των εργαζομένων να οργανωθούν σε αυτό και να παλέψουν ενάντια στην εκμετάλλευση, βγάζοντας συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα.

Συνάδελφοι από τη δουλειά μας δημιουργείται αυτή η ανάπτυξη! Εμείς καθαρίζουμε τα δωμάτια, μαγειρεύουμε, υποδεχόμαστε τους τουρίστες κλπ. Εμείς δουλεύουμε τα ξενοδοχεία, τις καφετέριες και τα εστιατόρια: δεν μπορούμε άλλο να ζούμε σαν σύγχρονοι δούλοι!

Το επόμενο διάστημα το σωματεία μας θα εντείνει ακόμη περισσότερο τη δράση του απέναντι σε ζητήματα εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ, απλήρωτης εργασίας και εντατικοποίησης της δουλειάς, διεκδικώντας ταυτόχρονα ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας και ασφάλειας και μέτρα στήριξης και προστασίας των ανέργων, με παρεμβάσεις τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και στην Κυβέρνηση, στην Ένωση Ξενοδόχων και τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η Επιθεώρηση Εργασίας και το τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας άμεσα να πάρει μέτρα και να ενισχύσει τους ελέγχους. Κανένας απλήρωτος και ανασφάλιστος. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Η κυβέρνηση να επιβάλει με νόμο την υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ. Όλα τα ξενοδοχεία της Σάμου να εφαρμόσουν την Κλαδική ΣΣΕ».

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα