Μακραίνει η λίστα των νεκρών στη Βενεζουέλα

Άλλοι πέντε νεκροί προστέθηκαν στη μακρά λίστα των θυμάτων της εξέγερσης κατά του προέδρου Μαδούρο στη Βενεζουέλα, ανεβάζοντας τον απολογισμό των αιματηρών ταραχών από την 1η Απριλίου -όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία- σε τουλάχιστον 108.

Η πανεθνική απεργία συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα χθες Πέμπτη. Σε αρκετές πόλεις στην ύπαιθρο και αστικές γειτονιές της εργατικής τάξης, ωστόσο, η απεργία

δεν φάνηκε να υποστηρίζεται το ίδιο ένθερμα όπως η 24ωρη απεργία της περασμένης εβδομάδας, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Και οι δύο απεργίες οργανώθηκαν με σκοπό να ασκηθεί πίεση στον αντιδημοφιλή Νικολάς Μαδούρο να ακυρώσει την εκλογή συντακτικής συνέλευσης την Κυριακή η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να καταργήσει τη σημερινή βουλή, όπου υπερισχύει η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα της πολιτείας Καράμπομπο, σε συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις τις ασφαλείας σκοτώθηκαν στη γειτονιά Ελ Παραΐσο του Καράκας, ένας 49χρονος άνδρας και ένας έφηβος 16 ετών. Την Τετάρτη είχαν σκοτωθεί δύο άνδρες 23 και 30 ετών αντίστοιχα σε συγκρούσεις στη δυτική πολιτεία Μερίδα, και ένας 16χρονος στη φτωχή συνοικία του Καράκας, φέρνοντας τον τελικό απολογισμό νεκρών τις τελευταίες δύο μέρες σε 5. Πέντε επίσης ήταν και οι νεκροί σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από 190 άτομα συνελήφθηκαν κατά την απεργία της Τετάρτης, σύμφωνα με την τοπική οργάνωση δικαιωμάτων Ποινικό Φόρουμ. Από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν οι αναταραχές οι αρχές έχουν συλλάβει περίπου 4.800 άτομα, από τα οποία 1.325 παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την οργάνωση.

Ο Νικολάς Μαδούρο απαγόρευσε τις διαδηλώσεις ενόψει των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη νέας συντακτικής συνέλευσης. Ο ίδιος ωστόσο συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση υποστηρικτών του.

Εγκαταλείπουν τη χώρα οι οικογένειες των αμερικανών διπλωματών

Στις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα οι οικογένειες του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας. Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι εξουσιοδοτεί την εθελουσία αποχώρηση των ίδιων των στελεχών της πρεσβείας.

The post Μακραίνει η λίστα των νεκρών στη Βενεζουέλα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μακραίνει, Βενεζουέλα,makrainei, venezouela