Σοκ από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων (video)

07:33 16/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τις επιδημίες, τους πολέμους, τις απελευθερώσεις μας, είναι το επίκεντρο των ζωών μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε ό,τι απέμεινε από το γοτθικό μνημείο 1000 ετών, όπου ξέσπασε πυρκαγιά στις στις 19:50 και οι φλόγες τέθηκαν «υπό έλεγχο» τα ξημερώματα. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά κατά την «άνιση» μάχη που δόθηκε ανήμερα της Μεγάλης Δευτέρας των Καθολικών, για να σωθεί η Παναγία των Παρισίων.

Last

minutes of the tower of #NotreDame pic.twitter.com/NoCzD2tULn

— Süleyman Ahmad (@SuleymanAhmad) April 16, 2019

«Η κτιριακή δομή σώθηκε»

Οι πυροσβέστες μπόρεσαν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, ωστόσο κατέρρευσε μεγάλο μέρος της οροφής αφήνοντας άναυδη τη Γαλλία και όλο τον κόσμο.

EPA/YOAN VALAT

Η φωτιά, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Onlookers watch in disbelief at the moment the spire atop the Notre Dame cathedral collapses. pic.twitter.com/EOhNOaVtNs

ABC News (@ABC) April 15, 2019

Δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για την έκβαση της προσπάθειας να περισωθούν θρησκευτικά κειμήλια και — ανεκτίμητης αξίας — έργα τέχνης.

EPA/YOAN VALAT

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένο μολύβι που έσταζε στην προσπάθειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυρούς. Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του ναού είναι όμως αποκαρδιωτικές.

Images from inside Notre Dame cathedral offer glimpse of damage after devastating fire. pic.twitter.com/nWKXnstW56

ABC News (@ABC) April 16, 2019

Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.

Μακρόν: Έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τα μεσάνυχτα σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους.

EPA/YOAN VALAT

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.

Αποσβολωμένοι, παριζιάνοι, τουρίστες, καθολικοί, άθεοι, μουσουλμάνοι, αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Κάποιοι έψαλλαν το «Χαίρε Μαρία», άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί. Έβρεχε στάχτη.

Thousands attend Paris vigil, singing hymns and reciting prayers hours after fire engulfs Notre-Dame Cathedral pic.twitter.com/DetAm2MDZN

Reuters Top News (@Reuters) April 16, 2019

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά. Πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία πάντως ανέφεραν ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι το ατύχημα.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς προς το παρόν αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης, προΰπολογισμού 6.8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σοκ και συμπαράσταση

Η γαλλική γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προφανώς απαντώντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που προέτρεψε τις γαλλικές αρχές να «δράσουν γρήγορα» και να χρησιμοποιήσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη, επισήμανε ότι αυτό δεν εξεταζόταν καν: η ρίψη νερού από αέρος θα μπορούσε να καταστρέψει το γοτθικό κτίριο-κόσμημα ολοσχερώς.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη θλίψη της για την πυρκαγιά στον γοτθικό καθεδρικό ναό, «σύμβολο της Γαλλίας και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού μας». Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι οι σκέψεις της βρίσκονται στον γαλλικό λαό και στους πυροσβέστες που μάχονταν με τη «φρικτή πυρκαγιά».

Το Βατικανό ανέφερε ότι η φωτιά σε αυτό το «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και στον κόσμο» του προκάλεσε σοκ και λύπη και διαβεβαίωσε ότι η Αγία Έδρα «προσεύχεται» για τους πυροσβέστες.

Η Ελλάδα στο πλευρό της Γαλλίας-Μηνύματα συμπαράστασης

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον εδώ Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy και του ζήτησε να μεταφέρει στον πρόεδρο Μακρόν αισθήματα βαθιάς θλίψης και ειλικρινούς αλληλεγγύης για το τραγικό συμβάν της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

«Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μaς θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν,είμαστε στο πλευρό σας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μάς θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. @emmanuelMacron, είμαστε στο πλευρό σας.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 15, 2019

«Οι εικόνες της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες είναι απολύτως αποκαρδιωτικό να τις βλέπεις. Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο του Παρισιού, της Γαλλίας και της Ευρώπης. Όλες μας οι σκέψεις και οι προσευχές είναι απόψε με τον Γαλλικό λαό», έγραψε πριν από λόγο στο λογαριασμό του στο Twitter στα αγγλικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για τη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων.

The images of #NotreDame in flames are absolutely heartbreaking to watch. Notre-Dame is a historical and religious landmark of Paris, of France and of Europe. All our thoughts and prayers are with the French people tonight.

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) April 15, 2019

Με δύο tweet, στα ελληνικά και τα γαλλικά, αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. «Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουμε την θλίψη μας για την καταστροφική πυρκαγιά που πλήττει την Παναγία των Παρισίων, σύμβολο της Πόλης του Φωτός» ανέφερε η ανάρτηση στο Twitter του ΥΠΕΞ εκφράζοντας ταυτόχρονα και «την αμέριστη συμπαράστασή μας στη Γαλλία και τον γαλλικό λαό σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή».

Τη βαθιά θλίψη της για την καταστροφή που υπέστη ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης του καθεδρικού ναού του Παρισιού.

«Ανείπωτη θλίψη προκαλεί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο γαλλικό λαό, σε όλους μας, η τεράστια καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας πως «χάνεται ένα μνημείο μοναδικής τέχνης, αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής, σύμβολο για τον παγκόσμιο πολιτισμό, συνδεδεμένο με εξαιρετικά σημαντικές στιγμές της γαλλικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε: «Η Παναγία των Παρισίων ήταν και θα παραμείνει η δική μας κυρία. Όλοι μας στεκόμαστε δίπλα στους βουβούς από τη θλίψη Παριζιάνους».

Με ανάρτηση στο Twitter εκφράζει συμπαράσταση και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Το αποψινό δράμα στο Παρίσι είναι δράμα ολόκληρης της ανθρωπότητας…#NotreDame #paris pic.twitter.com/xsyNjApPxn

— Αλέξης Χαρίτσης (@alexischaritsis) April 15, 2019

Η Νοτρ Νταμ, που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Notre Dame: Notre Drame… «Το δικό μας δράμα»

Να σημειωθεί ότι στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης, ενώ ο ναός αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή του γνωστού κλασσικού μυθιστορήματος «Η Παναγιά των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκώ. Φυσικά, αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παναγία των Παρισίων:«Κολοσσιαία» αλλά όχι ολική η καταστροφή-Μακρόν: Θα την ξαναχτίσουμε μαζί (video-photos)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα