Σκοπιανό: Ενημέρωση του ΠτΔ από τον Πρωθυπουργό το απόγευμα – Το Σάββατο οι πολιτικοί αρχηγοί

12:58 26/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών με επίκεντρο στο Σκοπιανό ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στις 18:30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα σε συνέχεια των επαφών του στο Νταβός, ενώ αύριο, Σάββατο θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς

αρχηγούς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος σε μήνυμα του τονίζει προς όλες τις πλευρές ότι «ακόμα κι όταν διαφωνούμε πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα».

Η πρώτη αντίδραση συνεργατών του προέδρου της ΝΔ ήταν ότι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση» ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση εκπληρώνοντας τον θεσμικό του ρόλο.

Οπως έγινε γνωστό από τους συνεργάτες της προέδρου της ΔΗΣΥ, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά προκειμένου να συναντηθούν για να την ενημερώσει για τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό.
Ειναι αυτονόητο ότι η κ. Γεννηματά θα προσέλθει στη συνάντηση, είπαν πηγές της ΔΗΣΥ. «Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη τελική μας στάση στο ζήτημα της ονομασίας», είχε πει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής η κ. Γεννηματά.

«Οποιοδήποτε όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του, με αυστηρά κατά την άποψή μας γεωγραφικό προσδιορισμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται, να έχει απαραίτητη προϋπόθεση συγκεκριμένες εγγυήσεις, όπως είναι το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Το πρόγραμμα συναντήσεων προβλέπει στις

10:30 συνάντηση με το πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη12:30 συνάντηση με την πρόεδρο της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά13:30 συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα 15:00 συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.17:30 συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις στις 17:30 το «μίνι» Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός με τη συμμετοχή του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, και έγινε ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός, τόσο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και στο περιθώριο του, και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Στις 18.30 αναμένεται ο πρωθυπουργός να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και εκείνο του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Τη θέση της κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία επαναλαμβάνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας που συνεδρίασε νωρίτερα υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι οι κληρικοί μπορούν κατά συνείδηση να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα για το Σκοπιανό.

Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται τη Δευτέρα η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

Η κυβέρνηση πάντως αποτιμά θετικά τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός με τις συμφωνίες, στις οποίες κατέληξαν οι δύο πρωθυπουργοί για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις και να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις για το θέμα της ονομασίας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις επισκέψεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στις 30 και 31 Ιανουαρίου σε Σκόπια και Αθήνα.

Κομισιόν: H διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιαστικής σημασίας

«H διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σχολίασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα