Ξεκινά το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

12:35 26/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με δύο σημαντικά κινηματογραφικά αφιερώματα ξεκινάει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας. Στο κομμάτι του Διεθνούς Κινηματογράφου, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα « Σύγχρονος Ισπανικός Κινηματογράφος» με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Θερβάντες, καθώς και αφιέρωμα στο μεγάλο Πολωνό σκηνοθέτη Κριστόφ Κισλόφσκυ καθώς και στον μουσικό Zμπίγκνιου Πράϊσνερ που έχει γράψει και τη μουσική στις ταινίες του.
Ο Ισπανικός Κινηματογράφος στα τέλη του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου βιώνει μια μεταβατική περίοδο με γρήγορη όσο και ελπιδοφόρα μετάλλαξη. Η δημιουργική πνοή ορισμένων κινηματογραφιστών

των περασμένων δεκαετιών ,έμπειρων και ικανών, σε συνδυασμό με τη συνεισφορά νέων σκηνοθετών με πιο ανήσυχη ματιά στις πιο απαιτητικές και προσωπικές ταινίες μυθοπλασίας, έφθασαν τον ισπανικό κινηματογράφο στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια. ΄Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν σε μια επιταχυνόμενη ανανέωση της ισπανικής κινηματογραφίας που μεταμορφώνεται γρήγορα και αποτελεσματικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες όλες με ευγενή παραχώρηση από το Ινστιτούτο Θερβάντες.
«Είναι όλοι τους νεκροί»( Todosestanmuertos) της Μπεατρίθ Σαντσίς (Ισπανία, Μεξικό, Γερμανία,2014, 88’),«Η κυψέλη», (La colmena)Mario Camus, 1982, 112´
«Ευτυχισμένα 140» (Felices 140) Ισπανία, 2014. 98’.«Στα πρόθυρα»(Notodoesvigilia) 2015 Ισπανία-Κολομβία 98’.
Ισπανικές γεύσεις για τους θεατές του αφιερώματος θα προσφέρει την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου μετά τις προβολές στο Χατζηγιάννειο το Κέντρο Ισπανικών Σπουδών «mariaBarbero»
Από το αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ισπανικό Κινηματογράφο δε θα μπορούσε να λείπει ο Αλμοδοβάρ, ταινίες του οποίου θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του αφιερώματος σε μικρότερες αίθουσες.

Το δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα ενταγμένο στη γενική ενότητα η «Μουσική στον Κινηματογράφο» αφορά στον Κριστόφ Κισλόφσκυ και περιλαμβάνει ταινίες του σκηνοθέτη με έμφαση στη μουσική του συνθέτη Ζμπίκνιου Πράϊσνερ . .” Ο μεγάλος Πολωνός συνθέτης έχει υπογράψει τη μουσική σε πάνω από 40 ταινίες, κατά κύριο λόγο Ευρωπαίων σκηνοθετών. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη περίπτωση μουσικού όχι μόνο για αυτό, αλλά πολύ περισσότερο γιατί είναι αυτοδίδακτος. Θα προβληθούν οι ταινίες : «Τρία χρώματα: Η Μπλε ταινία» (1993)Γαλλία 1993 ‧ Ταινία μυστηρίου, -«Τρία χρώματα: Η Λευκή ταινία» Γαλλική-Πολωνική,1994 ‧Ταινία μυστηρίου, «Τρία χρώματα: Η Κόκκινη ταινία»1994, « Η διπλή ζωή της Βερόνικα» Έγχρ. | Διάρκεια: 98′Γαλλο-πολωνική ταινία.
Για τη μουσική του Πράϊσνερ θα μιλήσει ο Θωμάς Λιναράς. » Ο Θωμάς Λιναράς σπούδασε Κοινωνιολογία στην Ιταλία και εργάστηκε ως καθηγητής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας του κινηματογραφικού περιοδικού Οθόνη. Από το 1992 είναι σταθερός συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως επιμελητής των κινηματογραφικών του εκδόσεων. Κείμενα και μεταφράσεις του δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά (Σύγχρονος Κινηματογράφος, Καθρέφτης, Εντευκτήριο, Το Δέντρο κ.α.). Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κινηματογραφικά Δεινά-Από τον ΒιμΒέντερς στον Γιασουχίρο Όζου από τις εκδόσεις «Εντευκτηρίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα