Σήμερα στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

12:52 27/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Την ετησια έκθεσή του έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικήτης της Τράπεζας της Ελλάδος Γιωργος Προβόπουλος. Ο κ. Προβόπουλος επιμένει στην ανάγκη για εξομάλυνση του πολιτικού κλίματος και την ευρεία συναίνεση των κομμάτων στα ζητήματα της οικονομίας. Εκφράζει επίσης την αισιοδοξία του για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη εντός του 2014. Επίσης ο κ. Προβόπουλος τόνισε τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει στον τομέα της εξυγίνανσης και της ενδυναμωσης των τραπεζών.Μιλώντας
στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, ο κ. Προβόπουλος, έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επαληθευτεί η πρόβλεψη ανάκαμψης το 2014:

1. Αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς, όπως είπε, τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, επιτάσσουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να διατηρηθεί σε μόνιμη βάση και να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

2. Αποσόβηση ή έστω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, λόγω των συνήθων αντιπαραθέσεων και της πόλωσης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενος στις τραπεζικές εξελίξεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι πλέον το τοπίο έχει αλλάξει, προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, (περίπου 8 δισ.ευρω) επαρκούν για να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Εκτίμησε ωστόσο ότι και το 2104 οι δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης (αύξησης των δανείων) θα παραμείνουν για μία σειρά από λόγους περιορισμένες.

Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται πλέον σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης. Η περιορισμένη ρευστότητα θα πρέπει, δηλαδή, να κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία με τρόπο που μεγιστοποιεί τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο, είπε χαρακτηριστικά, αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος.

Τα αποτελέσματα των "stress tests" για την Ελληνική οικονομία αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα υπάρξουν δυο ακόμη συναντήσεις του κ. Προβόπουλου με τους εκπροσώπους της, προκειμένουν να επιτευχθεί συμφωνία στα ποσά που απαιτούνται για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

«Η σημερινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει το ΚΚΕ, που λέει ότι η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη ακολουθήσει, θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στο τσάκισμα των μικρών επαγγελματιών. Τα ερείπια θα παραμείνουν ερείπια, γιατί αυτό απαιτεί η καπιταλιστική κερδοφορία και η πολιτική της ΕΕ, που υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Εντυπωσιακή θετική μεταβολή στην οικονομία, που επιβεβαιώνεται από αρκετές ανεξάρτητες πηγές, όπως οι αγορές» διαπιστώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της θετικής πορείας της Ελληνικής οικονομίας την αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων, με το δεκαετές να έχει υποχωρήσει σε επίπεδα του Απριλίου του 2010, λίγο πριν την ένταξη στο μνημόνιο. «Η εικόνα έχει αλλάξει άρδην, βαίνουμε προς ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα