Σήμερα η τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ για τουρκική παραβατικότητα-Συνάντηση Δένδια με Πομπέο (video)

07:01 14/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και στη σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, μετά τη διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας, απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει στη Βιέννη, συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον Αυστριακό Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού

με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα τεθεί και η πολιτική κρίση στη Λευκορωσία.

Όσον αφορά τις συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας γι’ αυτή τη συνάντηση, μόλις μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα. Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Ο κ. Δένδιας στη συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους οποίους ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και συσκέψεις με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και τον αρχηγό των όπλων Κων/νο Φλώρο.

Διπλωματικός μαραθώνιος εν όψει τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. – Ελληνογαλλική ασπίδα (video)

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα, απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ανακοίνωσε στην ομιλία του για τη 19η επέτειο από την ίδρυση του κόμματός του, τις επικείμενες τηλεφωνικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, Ελλάδα και Γαλλία έστειλαν έμπρακτο μήνυμα στην Άγκυρα με κοινή ναυτική άσκηση εντός της παράνομης τουρκικής navtex που δέσμευσε η Τουρκία για έρευνες με το Oruc Reis. Το σκάφος βρίσκεται και πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρακολουθείται διαρκώς από το Πολεμικό Ναυτικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα