Σφίγγει τον κλοιό του γύρω από την Ευρώπη ο SARS-Cov-2 (video)

16:47 29/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις 700.000 πλησιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τις 30.000 καθώς η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη με κυριότερες εστίες την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ιταλία δίνει καθημερινά μία άνιση μάχη με έναν αόρατο εχθρό. Πάνω από 12.000 άνθρωποι όμως έχουν νικήσει τον κορονοϊό ρίχνοντας φως στη ζοφερή εικόνα των τελευταίων εβδομάδων. Στη Γαλλία, ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς

και πρώην υπουργός, έχασε τη μάχη για τη ζωή από τη νόσο covid19. Στη Γερμανία, ο αρχικαγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε  χαλάρωση των μέτρων προκειμένου να λειτουργήσει η οικονομία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συστάσεις για ευλαβική τήρηση των μέτρων απομόνωσης,  μέσω επιστολής στέλνει σε  39 εκατ. νοικοκυριά ο Μπόρις Τζόνσον.

EPA/VALDEMAR DOVEIKO

Η Ιταλία περιμένει την αιχμή των κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες. Οι ειδικοί τονίζουν πως θα υπάρξει μία ξεκάθαρη εικόνα της τάσης μόνο κοντά στο τέλος Απριλίου.

Μέτρα ύψους 4.3 δισ ευρώ άμεσης οικονομικής υποστήριξης για την προμήθεια τροφίμων για φτωχούς και άπορους ανακοίνωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, μόλις ένα 24ώρο ύστερα από το φάκελο των Μυστικών Υπηρεσιών που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κοινωνικές αναταράξεις στην χώρα, και ειδικά στο Νότο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας πάντως και ιταλική η κυβέρνηση ανακοινώνουν πως μελετάται η δυνατότητα να επεναλειτουργήσουν κάποιες υπηρεσίες ήδη από τις 19 Απριλίου (πχ φαρμακευτικές και τροφίμων) να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία, με τελευταία τα μπαρ, εστιατόρια, σινεμά και θέατρα. Σκληρά μέτρα και καραντίνα 2 εβδομάδων θα συνεχίσουν να ισχύουν για όποιον ταξιδεύει από το εξωτερικό.

Ισπανία: Άλλοι 838 θάνατοι. Νέους περιορισμούς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σάντσεθ

Η Ισπανία κατέγραψε 838 θανάτους από τον κορονοϊό μέσα σε 24 ώρες καταρρίπτοντας ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ έπειτα από 832 θανάτους που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο, ανεβάζοντας τον απολογισμό της πανδημίας στους 6.528 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε τα 78.797 (από 72.248), σημειώνοντας αύξηση κατά 9,1% μέσα σε μία ημέρα στη δεύτερη στον κόσμο, μετά την Ιταλία, σε αριθμό νεκρών από την Covid-19 χώρα, η οποία εντείνει ακόμη περισσότερο τους όρους περιορισμού των πολιτών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε χθες, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους τομείς δραστηριότητας πρέπει να μείνουν στο σπίτι για δύο εβδομάδες.

Είπε ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν κανονικά τους μισθούς τους αλλά θα πρέπει να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Το μέτρο θα ισχύσει από τις 30 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου.

Τα συνδικάτα καλωσόρισαν τα μέτρα και οι εργοδοτικές οργανώσεις CEOE και CEPYME δήλωσαν ότι, αν και θα συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, «θα έχουν έναν τεράστιο, άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στην ισπανική οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η βιομηχανία».

Η επιβράδυνση «μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη κρίση στην οικονομία η οποία μπορεί να καταστεί κοινωνική», προειδοποίησαν σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν.

EPA/SERGEI ILNITSKY

Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπ. Οικονομικών της Έσσης

Νεκρός στις γραμμές του τρένου στην περιοχή Χόχαϊμ της Έσσης βρέθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Τόμας Σέφερ. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο 54χρονος χριστιανοδημοκράτης (CDU) αυτοκτόνησε. Η σωρός του αναγνωρίστηκε νωρίτερα σήμερα.

«Αιφνιδιασμένος» και «σοκαρισμένος» δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ, επισημαίνοντας ότι ο επί χρόνια συνεργάτης του ανησυχούσε ιδιαίτερα για την κρίση του κορονοϊού και εργαζόταν μέρα και νύχτα προκειμένου να βρει τρόπους για την αντιμετώπισή της, σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση και την οργάνωση των υπηρεσιών. «Φαίνεται ότι φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Νομίζω ότι τον λύγισαν αυτές οι ανησυχίες. Δυστυχώς δεν κατάφερε να βρει διέξοδο», δήλωσε ο κ. Μπουφιέ.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Τόμας Βίλερ δεν αποκλείει ιταλικές συνθήκες και στη Γερμανία. «Πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι δυνατότητες που έχουμε κάποια στιγμή δεν θα επαρκούν, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να έχουμε και στη Γερμανία περισσότερους ασθενείς από τις μονάδες εντατικής.

Η Γερμανία διαθέτει 28.031 ΜΕΘ, πολύ πάνω από το μέσο όρο σε σχέση με τον πληθυσμό, θέλει να τις διπλασιάσει – η διαθεσιμότητα που έχει αυτή τη στιγμή δίνει τη δυνατότητα να πάρει μέχρι στιγμής πάνω από 100 ασθενείς από Ιταλία και Γαλλία.

Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκλείει χαλάρωση των μέτρων για οικονομικούς λόγους, και θεωρεί απαράδεκτο κυνισμό την αποδοχή του θανάτου ανθρώπων για να λειτουργήσει η οικονομία.
Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πρόγραμμα άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών της συνεπειών στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως για τις περιοχές που τροφοδοτούν το κύμα προσφύγων όπως το τόξο κρίσεων περί τη Συρία, με 7 εκατομμύρια πρόσφυγες, για τους οποίους χωρίς νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι συνέπειες του κορονοϊού θα είναι καταστροφικές.

Γαλλία: Έχασε τη ζωή του πρώην υπουργός Οικονομικών

Στη Γαλλία, ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς, πρώην υπουργός Οικονομικών του Σιράκ, ο Πατρίκ Ντεβεντζιάν , έχασε τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Οι αεροδιακομιδές συνεχίζονται, νοσηλευτικό προσωπικό μεταβαίνει στις σημαντικότερες εστίες για να βοηθήσει. Οι Γάλλοι δίνουν ραντεβού κάθε βράδυ στα μπαλκόνια τους για λίγη διασκέδαση μεταξύ γειτόνων.

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, προειδοποιεί ο Τζόνσον σε επιστολή του προς τους Βρετανούς

Έως τον Ιούνιο πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα της κοινωνικής απομόνωσης για να αποφύγει η Βρετανία τις χειρότερες επιπτώσεις από τον κορονοϊό, μετά τον διπλασιασμό των θανάτων μολις σε τρεις ημέρες, προειδοποίησε ο επικεφαλής επιδημιολόγος σύμβουλος της κυβέρνησης Νικ Φέργκιουσον.

Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που έλαβαν εντατική θεραπεία έχοντας νοσήσει από το Covid-19 είναι σχεδόν 50%, σύμφωνα με νέα έρευνα που αναφέρεται στην εφημερίδα Guardian.

Χθες ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 1019 ενω καταγράφηκαν 17.089 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο Stephen Powis, ιατρικός διευθυντής του NHS, προειδοποίησε ότι «τώρα δεν είναι η ώρα να είμαστε εφησυχασμένοι» μετά τη νέα μελέτη του Imperial College που εκτιμά ότι περίπου 5.700 άνθρωποι στη Βρετανία θα χάσουν τη ζωή τους, με βάση την τρέχουσα στρατηγική της μαζικής κοινωνικής απομάκρυνσης.

Όπως ανακοινώθηκε 10.000 αναπνευστήρες θα κατασκευαστούν από βρετανικές εταιρείες.

Την ίδια ώρα, 90.000 εργατικό δυναμικό αναζητά η Βρετανία για τη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών καθώς αναμένεται να παρουσιαστούν μεγάλες ελλείψεις τον επόμενο μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα