Σερβία: Αυξήθηκε ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα

16:55 22/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βελιγράδι, Νίκου Πέλπα

Αυξημένη ροή μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη Σερβία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε το σερβικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι οφείλεται στην βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Από τότε που έκλεισε η αποκαλούμενη βαλκανική οδός η κοινή (στρατιωτική- αστυνομική) δύναμη φύλαξης των συνόρων απέτρεψε την είσοδο 20000 παράνομων μεταναστών που προσπάθησαν

να εισέλθουν στην χώρα από την Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ και συνέλαβε 132 διακινητές, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Γιόβαν Κριβοκαπιτς. Επισήμανε δε, ότι οι διακινητές έχουν οργανωθεί, χρησιμοποιούν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, έχουν παντού ανθρώπους που τους ειδοποιούν για τα μπλόκα της αστυνομίας ενώ δεν τους λείπει και η ευρηματικότητα. Ο Γιόβαν Κριβόκαπιτς ανέφερε, χαρακτηριστικά, την περίπτωση διακινητή που έντυσε τους μετανάστες με λευκά κουστούμια τους έδωσε να κρατούν από μία τρομπέτα και όταν η αστυνομία σταμάτησε για έλεγχο το φορτηγάκι με το οποίο τους μετέφερε, τους παρουσίασε ως «τσιγγάνικη ορχήστρα πνευστών από το Βράνιε». Για κακή του τύχη όμως έπεσε σε αστυνομικό με καταγωγή από το Βράνιε και άρχισε να ρωτάει τους «μουσικούς» να του πουν νέα από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Αυτοί βέβαια δεν καταλάβαιναν τίποτα και έτσι αποκαλύφθηκε η απάτη.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Σερβία αυτή τη στιγμή βρίσκονται 6700 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων οι 2100 είναι ανήλικοι. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει του καταγεγραμμένους οι οποίοι διαμένουν σε 17 κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στη χώρα. Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι υπάρχουν και άλλοι 1200 που αποφεύγουν την καταγραφή με την ελπίδα ότι θα βρουν τρόπο να φτάσουν στην δυτική Ευρώπη. Πρόκειται κυρίως για μετανάστες, νεαρής ηλικίας και προέρχονται από χώρες της Ασίας που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμο κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα