Σέρρες: Επιτυχής η εκδήλωση του 2ου ΕΠΑΛ

13:56 6/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του σχολείου η διεύθυνση του 2ου ΕΠΑΛ. Θέμα της «Ανοιχτοί εκπαιδευτικοί δρόμοι στα παιδιά του πολέμου» και κεντρικός ομιλητής ο Γιώργος Τσιάκαλος– Ομότιμος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Α.Π.Θ., που καθήλωσε το ακροατήριο με την αμεσότητα του λόγου του , την εμπειρία του στο προσφυγικό ζήτημα και τις απόψεις του σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας και κοινωνίας στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο για την τοπική μας κοινωνία, καθώς

η ημερομηνία της εκδήλωσης συνέπεσε με την ημέρα έναρξης της φοίτησης των προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών στα σχολεία.

«Υπερασπίζοντας το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, υπερασπίζουμε το δικό μας δικαίωμα να ζούμε σε μια πολιτισμένη ανθρώπινη κοινωνία» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ.Τσιάκαλος, υπογραμμίζοντας την ευθύνη που έχει η Ελληνική Πολιτεία να επιστρέψει στα παιδιά που μαζί με τους γονείς τους ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους τον …«κόσμο» τους, που δεν είναι άλλος από το σχολείο. «Κάθε παιδί που θα βρίσκεται εκτός σχολείου (ως απόρροια της ευάλωτης θέσης του στην κοινωνία) θα είναι δείκτης του βαθμού υποχώρησης της ανθρωπιάς στην κοινωνία μας. Αλλά πόση υποχώρηση ακόμη μπορεί ν’ αντέξει αυτή η κοινωνία προτού διολισθήσει οριστικά στη βαρβαρότητα;» διερωτήθηκε ο κ.Τσιάκαλος, ο οποίος και δεν έκρυψε την αντίθεσή του με τον τρόπο εφαρμογής της δράσης για την εκπαίδευση των προσφύγων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Π. Ανανιάδης. Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς, τα ΓΑΚ Σερρών, τον Σύλλογο Ποντίων Ν.Σερρών «Εύξεινος Λέσχη» και τον Σύλλογο Μικρασιατών «Αγ.Ιωάννη».

Keywords
Τυχαία Θέματα