Σε βιβλίο το «τυπικό» της διασκέδασης στην Όλυμπο Καρπάθου – Αποτέλεσμα 39 χρόνων έρευνας

15:57 7/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυκλοφόρησε σήμερα στη Ρόδο, το νέο, πρωτότυπο για το αντικείμενό του, βιβλίο του τ. Επιθεωρητή Εργασίας Δωδεκανήσου Γεωργίου Η. Ζωγραφίδη με τον τίτλο «Τυπικό και δεοντολογία των παραδοσιακών διασκεδάσεων στην Όλυμπο της Καρπάθου» (σελ. 466), που εκδόθηκε από την Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου «Η ΒΡΥΚΟΥΣ», με σκοπό να προσφερθεί στα μέλη της τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο κ. Ζωγραφίδης υπογράμμισε: «Μετά από 39 χρόνια έρευνας θέλω αυτό το έργο να γίνει αφορμή, ώστε τα νιάτα της πατρίδας μου

Ολύμπου ν΄αρχίσουν να ερευνούν τον σπουδαίο λαϊκό πολιτισμό της. Έτσι θα κατανοήσουν σε βάθος, πως και γιατί δημιουργήθηκε η μοναδική σε τάξη και ευπρέπεια ολυμπίτικη γλεντική και χορευτική διαδικασία.»

Γλεντική πυξίδα για τους απανταχού Ολυμπίτες

«Η εργασία αυτή δεν αφήνει πραγματικά καμιά πτυχή του γλεντικού και χορευτικού γίγνεσθαι, που να μην την αναφέρει, να μην την επεξηγεί και να μην την σχολιάζει, ανατρέχοντας πολλές φορές στο αρχαίο ελληνικό παρελθόν, για να βρει τις βαθιές του ρίζες», τονίζει το Δ.Σ. της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου «η Βρυκούς».

Προσθέτει δε, πως «αναμφίβολα είναι έργο πολύτιμο στους ερευνητές, τους λαογράφους και φυσικά θα χρησιμεύσει ως γλεντική πυξίδα για τους όπου γης νέους Ολυμπίτες, ώστε να μην χάσουν τον πολιτιστικό τους προσανατολισμό και σήμερα και στο μέλλον.»

Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Κάβουρας, τονίζοντας, πως ο συγγραφέας Γιώργος Η. Ζωγραφίδης είναι ένα γνήσιο τέκνο της Ολύμπου – «γνήσιο διότι φέρει τη σφραγίδα του βιωματικού γνώστη του παραδοσιακού πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του μέσα από τη ζωντανή συμμετοχική εμπειρία στα τοπικά γλέντια και τα γλέντια της Ολυμπίτικης διασποράς, αλλά και μέσα από τη συστηματική έρευνα στις διαθέσιμες προφορικές, γραπτές και ηλεκτρονικές πηγές.»

(Ανέκδοτη φωτογραφία: Αριστ.Ε.Μιαούλη. Ο Γ.Η. Ζωγραφίδης καταγράφει τις μαρτυρίες της Μαρούκλας Παπαβασίλη στο Διαφάνι Καρπάθου τον Ιουλ. 2014)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όλυμπο Καρπάθου – Αποτέλεσμα 39,olybo karpathou – apotelesma 39