Γιώργος Δεμερίδης: «Δεν ξεχάσαμε το θέμα της εξόρυξης είμαστε όλοι εδώ για να προστατέψουμε τον τόπο μας»

15:28 7/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ
Ο κος Γιώργος Δεμερίδης, εκπροσωπώντας την Οικολογική Εταιρεία Έβρου στην Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»

«Πρέπει να ανησυχούμε», δηλώνει ο κος Γιώργος Δεμερίδης, εκπροσωπώντας την Οικολογική

Εταιρεία Έβρου στην Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν στη δραστηριότητα της Eldorado Gold στην περιοχή.

  «Έχουμε καταδίκη δύο στελεχών της Eldorado Gold για ρύπανση νερών με αρσενικό, οι ευνοούμενοι του Υπουργού Ανάπτυξης και Ενέργειας, δεν είναι ευνοούμενοι και των δικαστηρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας αποδεικτικά στοιχεία, όπως ο ίδιος υποστηρίζει: «Το δεύτερο είναι, ότι το ισχύον επενδυτικό σχέδιο στη Χαλκιδική δεν υλοποιείται λόγω της μεθόδου flash melting. Η εταιρεία είπε, ότι με τη μέθοδο αυτή θα γίνεται ο διαχωρισμός του χρυσού, κάτι που στην πράξη δεν υπάρχει γι’ αυτό και με ευθύνη της καθυστερεί η περαιτέρω λειτουργία. Τρίτον, η Eldorado Gold εκπόνησε νέο επενδυτικό σχέδιο, που εδώ και δέκα μήνες δεν εγκρίνεται. Γνώριζε από πιο μπροστά την τροποποίηση του Νόμου. Τέταρτον, από την Eldorado Gold αποχώρησαν η «Άκτωρ» και η «Ελληνική Τεχνοδομική». Πούλησαν τις μετοχές τους κι έφυγαν. «Τα ποντίκια πριν βουλιάξει το καράβι φεύγουν» λέει ένα ελληνικό γνωμικό. Επίσης, πέμπτον, τα λειτουργούντα μεταλλεία στην Χαλκιδική έχουν παθητικό. Αυτό λέει πολλά. Η Eldorado Gold «δεν τραβάει» και δεν έχει λόγους να συμμετέχει γιατί χάνει χρήματα στην Ελλάδα. Έκτον, η Χρηματιστηριακή Αξία της εταιρείας αυτής είναι μόλις 138 εκ. Είναι πολύ λίγα τα λεφτά αν αναλογιστεί κανείς ότι παλιότερα ήταν δύο δις. Έβδομον, ισχύει ένα επενδυτικό σχέδιο στην Χαλκιδική, που προβλέπει και μεταλλουργία δηλαδή παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα που όμως δεν πραγματοποιείται λόγω της ανύπαρκτης μεθόδου. Και το όγδοο, η Εταιρεία δημοσιοποίησε στοιχεία παραγωγής και κερδών, που δεν αφορούν την Ελλάδα, όπου έχει παθητικό. Κρύβει την πραγματικότητα.» για να καταλήξει: «Όλα τα στοιχεία δείχνουν, ότι η εταιρεία στην Ελλάδα είναι υπ’ ατμόν.»

Όπως υποστήριξε ο κος Δεμερίδης, με τροποποίηση του Νόμου 44-47/2016 εισάγονται στην Νομοθεσία τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, τα οποία στην πράξη ακυρώνουν τα χωροταξικά σχέδια της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον κο Δεμερίδη η «Ελληνικός Χρυσός» έχει «κακό όνομα», υποστηρίζοντας, ότι «και να ξεκινήσει να λειτουργεί το μεταλλείο, η μετοχή της δεν θα είναι ελκυστική… Ο κόσμος ξέρει τι είναι η Eldorado Gold στην Ελλάδα γι’ αυτό στην Ελληνικός Χρυσός θέλουν να είναι ενταγμένα το μεταλλείο του Περάματος και των Σαπών τα οποία είναι «καθαρά».»

Όσον αφορά τέλος στο ερώτημα: «Τι θα πρέπει να κάνει η Τοπική Κοινωνία;» Ο κος Δεμερίδης απάντησε: «Από το μηδέν δημιουργήθηκε ένα κοινωνικό κίνημα με τη συμμετοχή όλων, που πολύ γρήγορα μπήκαν στον αγώνα αυτό τα επιμελητήρια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το Κοινωνικό Μέτωπο συνυπήρχαν αρμονικά πλούσιοι και φτωχοί, αριστεροί και δεξιοί , χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Αυτό το κίνημα θα πρέπει να ξαναζωντανέψει συνολικά όλο.»

Φώτο: Γιώργος Δεμερίδης

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιώργος Δεμερίδης, Δεν,giorgos demeridis, den