Σε τρεις μήνες έτοιμο το master plan για το τουριστικό λιμάνι της Σκιάθου

00:02 22/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε διάστημα τριών μηνών θα είναι έτοιμο το masterplan του τουριστικού λιμένα Σκιάθου με στόχο τον επανασχεδιασμό της μαρίνας και την απαναχωροθέτησή της ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού.

Η μαρίνα Σκιάθου έχει χωροθετηθεί από το 1999, ωστόσο δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει περάσει από τότε χωρίς να έχει υλοποιηθεί και των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, κρίνεται αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της, και η τροποποίηση της υφιστάμενης χωροθέτησης ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη Σκιάθο, αλλά

και στην αγορά του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής.

Για το σκοπό αυτό – όπως αναφέρει το Λιμενικό Ταμείο – απαιτείται η εκπόνηση ενός προγραμματικού σχεδίου της μαρίνας, το οποίο θα ανταποκρίνεται καλύτερα στα νέα δεδομένα στον τομέα των τουριστικών λιμένων, καθώς και στις νέες τοπικές συνθήκες ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Σκιάθου.

Όπως σημειώνεται, για τη διαμόρφωση του νέου masterplan των λιμενικών και χερσαίων έργων της μαρίνας θα ληφθούν υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής (και κυρίως τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης του κυματικού κλίματος), καθώς και τα λοιπά ανθρωπογενή δεδομένα, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένας λειτουργικός μεν αλλά μικρότερης κλίμακας τουριστικός λιμένας, σε αρμονία με το περιβάλλον και με αντίστοιχα μικρότερο κόστος κατασκευής. Από το masterplan θα προκύψουν όλα τα αναγκαία, σύμφωνα με την νομοθεσία, στοιχεία για την αναγκαία τροποποίηση της υφιστάμενης χωροθέτησης, όπως η γενική διάταξη των λιμενικών έργων, η δυναμικότητα και η κατανομή των θέσεων ελλιμενισμού σκαφών, τα όρια και το μέγεθος της θαλάσσιας και της χερσαίας ζώνης, οι προτεινόμενες νέες οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας, η διαμόρφωση της χερσαίας ζώνης με τις προβλεπόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις, τα δίκτυα και τις λοιπές υποδομές, ο κατ’ εκτίμηση προϋπολογισμός των έργων κλπ.

Για αυτόν το λόγο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκιάθου υπέγραψε σύμβαση μελέτης με με εταιρεία που είναι εξειδικευμένη στο σχεδιασμό τουριστικών λιμένων, μαρινών και καταφύγιων αλιευτικών σκαφών. Η δαπάνη προβλέπεται και καλύπτεται από την πίστωση που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Δ.Λ.Τ. Σκιάθου έτους 2020 και η χρονική διάρκεια εκπόνησης της μελέτης ορίζεται σε τρεις μήνες.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος πέτυχε, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο φορέας διαχείρισης του λιμένα, να αποφασίζει ο ίδιος αναφορικά με το σχεδιασμό και τη χωροθέτηση του  λιμένα και κατ’ επέκταση να ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες.

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα