Σε τραγική κατάσταση η λειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ στα εργαστηριακά μαθήματα

15:04 19/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση λειτουργίας της κατάρτισης, κυριως στα εργαστηριακά μαθήματα, ο Διευθυντής του δημόσιου ΙΕΚ κ. Θεόδωρος Μπαλωμένος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, στις 11 το πρωί, καθώς δεν εχει σταλεί η σχετική χρηματοδότηση για τα υλικά εκπαίδευσης. Μάλιστα επεσήμανε ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα δημόσια ΙΕΚ, από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης υποστηρίζουν ότι τα χρήματα έχουν σταλεί, το δε ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, που είναι ο διαχειριστικός φορέας του υπουργείου

Παιδείας επισημαίνει ότι χρήματα δεν έχουν σταλεί. Προβλήματα αντιμετωπίζουν κ οι οχτώ ειδικότητες που λειτουργούν στο δημόσιο ΙΕΚ Καρδίτσας, ωστόσο το σοβαρότερο πρόβλημα υπάρχει στην ειδικότητα «τεχνικός μαγειρικής τέχνης», με δυο προμηθευτές να δίνουν υλικά με την προϋπόθεση ότι ως το τέλος του 2018 θα προέβαιναν στην έκδοση παραστατικών, ωστόσο ακόμη αναμένεται η έγκριση της σχετικής δαπάνης.
Ο κ. Μπαλωμένος έχει στείλει κ σχετικό έγγραφο στη Γενική Γραμματεία Διά βίου Μάθησης και στο ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) χωρίς μέχρι σήμερα να λάβει απάντηση: «Στα πλαίσια οργάνωσης του Εαρινού Εξαμήνου 2019Α, σας γνωστοποιούμε την τραγική κατάσταση λειτουργίας της κατάρτισης, κυρίως στα Εργαστηριακά Μαθήματα.
Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος μας στην αρχή του έτους κατάρτισης 2017-’18, κατορθώσαμε και προμηθευτήκαμε υλικά εκπαίδευσης τον Ιούνιο, δηλαδή λίγες ημέρες μετά τη λήξη του έτους κατάρτισης. Κατά τη διάρκεια των δυο εξαμήνων 2017Β και 2018Α οι εργαστηριακές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν με υλικά που μας προμήθευαν χορηγοί, εκπαιδευτές, διοικητικό προσωπικό, ακόμη και οι καταρτιζόμενοι…!!! Τα υλικά εκείνης της προμήθειας δεν χρησιμοποιήθηκαν στο νέο έτος κατάρτισης και παραμένουν σε κουτιά αποθήκευσης, διότι δεν δημιουργήθηκαν νέες ειδικότητες. Φέτος, επαναλαμβάνεται η ίδια κατάσταση, ίσως σε χειρότερο βαθμό. Κατόπιν απεγνωσμένων και διαρκών προσπαθειών από την πλευρά μας, καθώς και επίμονων αιτημάτων από τους νέους της περιοχής μας, κατορθώσαμε τη δημιουργία της ειδικότητας: «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» στην οποία γράφτηκαν 55 καταρτιζόμενοι. Με ιδιαίτερο αγώνα καταφέραμε να βρούμε δυο μόνο προμηθευτές-τοπικούς εμπόρους, για τα είδη μπακαλικής και μαναβικής και τους ζητήσαμε να μας βοηθήσουν, για το καλό των νέων μας. Δέχτηκαν, με την προϋπόθεση ότι έως του τέλος του 2018, θα προέβαιναν στην έκδοση παραστατικών για τα υλικά που μας προμήθευαν. Δυστυχώς αυτό δεν έχει συμβεί και ακόμη αναμένουμε την έγκριση της σχετικής δαπάνης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Παρακαλέσαμε σε δεύτερη φάση, προκειμένω να μας προμηθεύσουν λίγα υλικά, ώστε να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες ώρες του Εξαμήνου και οι εξετάσεις. Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση όπου, για να συνεχιστεί η κατάρτιση των εγγεγραμμένων στην εν λόγω ειδικότητα, θα πρέπει:

-να δοθεί λύση, άμεσα, και να εγκριθούν οι δαπάνες προμήθειας Υλικών Εκπαίδευσης και στη συνέχεια να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι προμηθευτές, είτε
-να ζητήσουμε από τους καταρτιζόμενους να συνεισφέρουν για τη «δωρεάν» κατάρτιση τους στο Δημόσιο ΙΕΚ, είτε
-να ζητήσουμε να διακοπεί ή να ανασταλεί η λειτουργία της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες οκτώ (08) ειδικότητες που λειτουργούν στο ΙΕΚ, με τη διαφορά ότι ακόμη είναι διαχειρίσιμη. Στα ΙΕΚ της περιφέρειας και κυρίως στις μικρές πόλεις το πρόβλημα είναι πιο έντονο, διότι οι προμηθευτές είναι λιγότεροι και μικρότερης δυναμικότητας. Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που όλοι μας βιώνουμε αλλά κατάρτιση δίχως Υλικά Εκπαίδευσης δεν μπορεί να επιτευχθεί.Στους παρακάτω συνδέσμους γίνεται αντιληπτή η κραυγή αγωνίας ανά την επικράτεια:

Υπηρετώντας το θεσμό της κατάρτισης τα τελευταία εννέα χρόνια, ουδέποτε καταστροφολογήσαμε, ουδέποτε αντισταθήκαμε σε οποιαδήποτε καινοτομία του, αλλά πάντα προσπαθούσαμε, με τις όποιες δυνάμεις μας, στην απρόσκοπτη λειτουργία του και εξέλιξη του. Παρατηρώντας την τοπική κοινωνία, αποκρυπτογραφούμε τα οφέλη τόσο των αποφοίτων μας, όσο και των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων. Είναι κρίμα οι νέοι μας να μεταναστεύουν, είτε σε άλλες πόλεις της ημεδαπής για να καταρτισθούν, είτε σε μέρη της αλλοδαπής για να εργαστούν, όταν μπορούν να καταρτισθούν και να εργαστούν στον τόπο τους. Ο τόπος μας τους έχει ανάγκη, όπως και οι καταρτιζόμενοι μας έχουν ανάγκη τις άμεσες ενέργειες σας, για την επίλυση του προβλήματος.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση (για άμεση επικοινωνία: 697 44 96 002) Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα