Σε Συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία ο Κ. Αγοραστός

16:59 9/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε, μίλησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός στη θεματική ενότητα, «Ψηφιακή ΕλλάδαΗλεκτρονική Διακυβέρνηση». Το συνέδριο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Επικοινωνιών Ελλάδας

(ΣΕΠΕ).
Σκοπός του digital economy forum 2018 ήταν να αναδείξει τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα τεράστια οφέλη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι γνωστό ότι η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί κομβικό σημείο στην ανάπτυξη ενός κράτους, της επιχειρηματικότητας, της καθημερινότητας όλων μας. Υστερούμε ως Ελλάδα. Το πώς θα κάνουμε το άλμα είναι το ζητούμενο όλων. Πώς θα κινηθούμε ευέλικτα για να εγκαταστήσουμε συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Χρειάζεται σίγουρα ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, αλλά και έργα που ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες. Και ταχύτητα. Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές έπρεπε ήδη να έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν, το προσωπικό που τις χειρίζεται να έχει εκπαιδευτεί και σίγουρα να υπάρχει διασυνδεσιμότητα συστημάτων. Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα: στοιχεία διαγωνισμών καταχωρούμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εκ νέου στο ΕΣΥΔΗΣ (πλατφόρμα διαγωνισμών έργων, προμηθειών κλπ.), ξανά στο σύστημα του ΕΣΠΑ (το ΟΠΣ). Υπάρχει διασύνδεση; όχι, αλλά προβλέπεται. Τα συστήματα είναι για να εξυπηρετούν τις ανάγκες, να δίνουν ταχύτητα στην εργασία και αποτελέσματα, και όχι οι άνθρωποι να υπηρετούν τα συστήματα. Επομένως, απαιτείται σωστός σχεδιασμός και διαλειτουργικότητα παντού. Η μείωση των πηγών χρηματοδότησης σίγουρα επηρέασε την πρόοδο στην υλοποίηση των έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που ομολογουμένως εξοικονομούν πόρους. Στην περίοδο της κρίσης, κράτος, φορείς και επιχειρήσεις προσπαθούν με λίγους πόρους να στηρίξουν πολλά, ενώ την εφαρμογή των ψηφιακών εφαρμογών την αφήνουν πίσω. Όσοι επένδυσαν όμως σε αυτές, είναι σίγουρο ότι κέρδισαν».

Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι υπάρχουν κονδύλια για έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στα Τομεακά κατευθύνονται βέβαια κυρίως στις οριζόντιες εφαρμογές κράτους π.χ. Ηλεκτρονικό Μητρώο πολιτών κ.α.. Αναμένουμε «άνοιγμα» για έργα εμβέλειας Περιφερειών. Στα ΠΕΠ υπάρχουν μικρά κονδύλια που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εύστροφα, ώστε να εστιάσουμε σε σημαντικές εφαρμογές – καινοτόμες, και βέβαια σε συμφωνία με τις «οδηγίες» που μόλις τώρα εξέδωσε το αρμόδιο Υπουργείο. Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας είναι δεσμευμένα 3,2 εκατ. ευρώ για έργα ΤΠΕ δημοσίου τομέα.

Σ ότι αφορά τις εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο κ. Κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Κύριο θέμα είναι να ληφθεί η διαδικασία καθορισμού «προδιαγραφών» που πρέπει να είναι «ανοικτές – ανταγωνιστικές προς όλους», ταυτόχρονα όμως σε πολλές περιπτώσεις να επιτρέπουν τη συμβατότητα με υφιστάμενα συστήματα και όλα αυτά μέσα από το Διαγωνιστικό πλαίσιο του νέου Νόμου 4412/2016 με πολλές καθυστερήσεις.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης οι οποίες «τρέχουν» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα