Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο «Αιώνιο σώμα» για τον Ιπποκράτη

15:22 5/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Λάρισα τιμά για πρώτη φορά τον Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε, άσκησε το επάγγελμα του γιατρού και πέθανε κοντά στην στην πόλη το 377 π.Χ.
2.500 χρόνια μετά επιστρέφει στη Λάρισα μέσα από μια σημαντική εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Η εκδήλωση με τίτλο «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή» που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου στο προαύλιο του Μύλου του Παππά.
Με την εκδήλωση «η πόλη θα αποκτήσει ταυτότητα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η «θα καταγραφεί ως Ιπποκρατική» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι διοργανωτές.
«Η λειτουργία της Ιατρικής σχολής από μόνη της αποτελεί φορέα επιστροφής του Ιπποκράτη» τόνισε ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Στεφανίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε τις προσπάθειες που γίνονται για να λάβει το τμήμα το όνομα του Ιπποκράτη.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αποκάλυψε τις ενέργειες που γίνονται ώστε η αναπαράσταση του όρκου του Ιπποκράτη που γίνονται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο στη γενέτειρα του Ιπποκράτη την Κω, να μεταφερθεί και στη Λάρισα τις επόμενες χρονιές.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» που ιδρύθηκε το 2015. Ο πρόεδρός του Ρίζος Χαλιαμπάλιας εμπιστεύτηκε τον Λαρισαίο συνθέτη Γιάννη Αιόλου να συνθέσει ένα έργο για τον Ιπποκράτη και τον Λαρισαίο εικαστικό Χρήστο Παπανικολάου να αναλάβει το εικαστικό κομμάτι της εκδήλωσης προκειμένου το έργο που θα παραχθεί «να αποτελεί εγγύηση ότι η επιστροφή θα έχει συνέχεια και θα δώσει στην πόλη αξία».
Το έργο «αιώνιο σώμα» – CORPUS AETERNUM θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, από την χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη και στο πιάνο θα βρίσκεται ο Θάνος Μαργέτης.
«Ο Ιπποκράτης είναι παγκόσμιο σύμβολο» σημείωσε ο συνθέτης Γιάννης Αιόλου και επέλεξε να δώσει τον τίτλο Αιώνιο σώμα καθώς «το αρχαίο DNA δεν έχει πεθάνει». Η εκδήλωση θα είναι η αρχή μιας πορείας του Ιπποκράτη.
Το εικαστικό κομμάτι έχει αναλάβει ο ζωγράφος Χρήστος Παπανικολάου που με το έργο του θα δώσει μορφή στο «αιώνιο σώμα».
Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο διακεκριμένος Λαρισαίος καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιπποκράτιου Ιδρύματος Κω.

Keywords
Τυχαία Θέματα