Β.Κορέα: «Δώρο» για τις ΗΠΑ η πυρηνική δοκιμή – «Να περιμένουν κι άλλα»

15:00 5/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή «βόμβας υδρογόνου», ήταν «δώρο» για τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν και άλλα». Δια στόματος του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας Χαν Τάε Σονγκ, στον ΟΗΕ και μάλιστα στο πλαίσιο Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, στη Γενεύη, διατυπώθηκε η νέα απειλή την ώρα που ήδη επικρατεί

«στρατιωτική υστερία», σύμφωνα με χαρακτηριστικό σχόλιο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

South Korea carries out live firing drills despite North Korea tension pic.twitter.com/84i1wH3WDT

— Censored News UK (@MyFreedomNews) September 5, 2017

Το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας άρχισε γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών, ενώ στη Σεούλ χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους ζητώντας «πυρηνική θωράκιση», για τους πολίτες αλλά και τα 30 πυρηνικά εργοστάσια στα σύνορα της χώρας τους με το βορρά της κορεατικής χερσονήσου.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της εφημερίδας Asia Business Daily, σύμφωνα με το οποίο βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικός, εντοπίστηκε να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ προωθούν ένα ψήφισμα με το οποίο «εξαντλούνται τα διπλωματικά μέσα», όπως τόνισε η αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νικ Χάλεϊ, προσθέτοντας ότι «ο Κιμ Γιονγκ Ουν ικετεύει για πόλεμο».

US UN envoy: "North Korea are begging for war" pic.twitter.com/xPFl9oREYl

— Censored News UK (@MyFreedomNews) September 5, 2017

Κατά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Κίνα και ΗΠΑ αναμετρήθηκαν, με την αμερικανίδα πρέσβειρα να χαρακτηρίζει προσβλητική τη δήλωση του Πεκίνου ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ πόλεμο», στην ανατολική Ασία.

Από κοινού η Κίνα με τη Ρωσία τόνισαν ότι «ο φαύλος κύκλος πρέπει να αποτραπεί με διάλογο», ενώ προϋπόθεση για διπλωματική διέξοδο, χαρακτήρισαν και την παύση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ- Νότιας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα προτιμά να τρώει χόρτα, παρά να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα», δήλωσε στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πρακτορείο Russia Today, εξηγώντας ότι όποιες κι αν είναι οι «σκληρότερες κυρώσεις» που εξετάζονται, θα είναι μάταιες.

"North Korea would rather eat grass than give up programme" says @PutinRF_Eng on the last day of the #BRICSSummit in China. pic.twitter.com/urQQgaPq8L

— RT UK (@RTUKnews) September 5, 2017

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει επτά φορές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ από το 2006, όταν πραγματοποίησε την πρώτη πυρηνική δοκιμή της. Ωστόσο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, επιμένει ότι θα μπορούσε να παρουσιάσει η Ουάσινγκτον νέο ψήφισμα με κυρώσεις, το οποίο θα τεθεί σε διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη Δευτέρα, παρά τη δυσφορία Κίνας και Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Asia Business Daily,New York Times

Σχετική είδηση: Η Βόρεια Κορέα μετακινεί διηπειρωτικό πύραυλο στις δυτικές ακτές της

Keywords
Τυχαία Θέματα