Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τα εκρηκτικά δέματα σε Παρίσι-Βερολίνο

21:04 16/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τα δύο τρομοδέματα που εντοπίστηκαν, το ένα σήμερα Πέμπτη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι με όνομα αποστολέα αυτό του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια και χθες Τετάρτη, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στο Βερολίνο, που εμφανίζει ως αποστολέα το αντιπρόεδρο της ΝΔ,

Άδωνι Γεωργιάδη.

O B. Κικίλιας θα συναντηθεί αύριο το πρωί, στις 8.00 με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωσταντίνο Τσουβάλα. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε να ενημερωθεί για τη νέα τρομοκρατική πράξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Το γερμανικό υπουργείο ζητά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γκίντερ Κρίνγκς δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα Rheinische Post: «Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές γρήγορη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης για να εντοπιστούν οι δράστες. Είναι αυτονόητο ότι οι γερμανικές αρχές θα συνδράμουν τις ελληνικές».

Υπενθυμίζεται ότι η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβε την ευθύνη για το πακέτο με τα εκρηκτικά που εστάλη στο Βερολίνο εμφανίζοντας ως παραλήπτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, ερευνούν για να διαπιστώσουν αν έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι, εκτός από αυτόν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τον παγιδευμένο φάκελο προς τον κ. Σόιμπλε, όπως ενημέρωσαν οι γερμανικές αρχές την ΕΛΑΣ, περιείχε 31 γραμμάρια πυρίτιδας για πυροτεχνήματα και είχε κάποιον μηχανισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Το είδος όμως, και η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, δεν θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά, γι’ αυτό πιστεύεται ότι ο στόχος των δραστών ήταν περισσότερο η δημιουργία αναστάτωσης και εντυπώσεων.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι, πώς πέρασε ο φάκελος τους ελέγχους, κάτι που έφτασε και στην Βουλή, μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα, σχετικά με την ασφάλεια των δεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, τα δέματα ελέγχονται και στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ, στο Κρυονέρι και στο αεροδρόμιο.

Στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα ειδικά μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας και αποκτήθηκαν μόλις πριν από περίπου τρεις μήνες.

Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να κρατούν στην μνήμη όλα τα δεδομένα. Γι’ αυτό γίνεται έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει καταγραφεί ο φάκελος για τον κ. Σόιμπλε.

Πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα που αποτελείται από ακτινοσκοπική συσκευή X-RAY ελέγχου αεροπορικού φορτίου, και συσκευή ανίχνευσης ιχνών εκρηκτικών (Explosives Trays Detector), το οποίο είναι εγκεκριμένο από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, για πιστοποίηση τεχνολογικού εξοπλισμού ελέγχου στην αεροπορική ασφάλεια.

Παράλληλα, ερευνάται από ποιο εξωτερικό γραμματοκιβώτιο στην Αθήνα έχει σταλεί ο φάκελος, ώστε να αναζητηθεί οπτικό υλικό από κάμερες που ενδεχομένως έχουν καταγράψει τον αποστολέα.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει, πως συνεργάζεται με τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές ασφαλείας για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού, και πως διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν «ενδεχόμενες αβλεψίες» από πλευράς της εταιρείας που χειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης – εντοπισμού εκρηκτικών μηχανισμών και επικίνδυνων αντικειμένων για τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό.

Παράλληλα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σημειώνουν πως μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, «θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρία».

Πηγη ΕΡΤ, ΑΜΠΕ, DW

Keywords
Τυχαία Θέματα