Σε πέντε άξονες οι κυβερνητικές προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση

12:02 26/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σταθερή διακυβέρνηση, ενίσχυση άμεσης Δημοκρατίας και κοινωνικού κράτους, προστασία δημόσιων αγαθών και οριοθέτηση των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας, είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής του από τη Βουλή (χωρίς διάλυση αυτής και πτώση της κυβέρνησης).

Προβλέπεται επίσης συγκεριμένο όριο θητείας για τους βουλευτές, η κατάργηση του νόμου περί «ευθύνης υπουργών» και η ενίσχυση των θεσμών άμεσης Δημοκρατίας και διαφάνειας της δημόσιας ζωής.

Κομβικό σημείο των προτάσεων η ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και η διεύρυνση της εμπλοκής των πολιτών στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων.
Η κυβερνητική πρόταση θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο έως την Άνοιξη του 2017, οπότε θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες στη Βουλή.

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για μια επανάσταση της δημοκρατίας, να αποφασίσουμε όλοι μαζί ποια Ελλάδα θέλουμε, ανέφερε ο πρωθυπουργος. Προανήγγειλε έναν ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο για ένα νέο Σύνταγμα, που θα σηματοδοτήσει τη νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του 2021.

Σχετική είδηση: Οι κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα