Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις - «Κλείνουν» οι εκκρεμότητες

19:52 11/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Έχοντας στις αποσκευές του το φάκελο με τα πρακτικά των συζητήσεων με την τρόικα, από τα οποία αποδεικνύεται η πρόοδος στη διαπραγμάτευση, ο Γιάννης Στουρνάρας ταξίδεψε στο Δουβλίνο για να πάρει μέρος στο άτυπο ΕΚΟΦΙΝ. Όταν επιστρέψει, από Δευτέρα δηλαδή, αναμένεται να μπουν στην τελική ευθεία όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων.

Σε θετικό σημείο,

οριοθετούνται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με δεδομένο, πως η πλειονότητα των εκκρεμών θεμάτων, κλείνουν. Ήδη, το δημοσιονομικό κενό των τεσσάρων δισ. ευρώ, για τη διετία 2013 -2014, έχει κλείσει, ενώ πολύ κοντά σε συμφωνία, είναι ζητήματα, όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το θέμα των ονομαζόμενων κόκκινων δανείων. Στο τραπέζι της συζήτησης παραμένει και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σε τεστ αντοχής υποβάλλεται εδώ και λίγες ημέρες το οικονομικό επιτελείο με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τον Γιάννη Στουρνάρα να έχει ήδη αναχωρήσει για το Δουβλίνο και τη σκυτάλη να παίρνει ο Χρήστος Σταικούρας.

Είχαν προηγηθεί οι μαραθώνιες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τριμερούς.

Ο υπουργός Οικονομικών επιστρέφει στην Αθήνα την Κυριακή και από Δευτέρα θα επιχειρήσει να φέρει σε πέρας ότι έχει απομείνει. Στόχος η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ το ταχύτερο δυνατό.

Όπως είπε αμέσως μετά κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η συμφωνία είναι πολύ κοντά και οι ανακοινώσεις θα γίνουν για όλα τα θέματα μαζί.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις και νέους εξοντωτικούς φόρους που μετονομάζονται, παραμένουν στο ακέραιο, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων καλεί την κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις.

Σχετικές ειδήσεις:

Αλλάζει το μοντέλο της οργάνωσης που διέπει τις εξαγωγές

«Κοντά σε όλα τα σημεία, ανακοινώσεις μετά το σύνολο του πακέτου»

Την ερχόμενη εβδομάδα λύεται ο γόρδιος δεσμός του Δημοσίου

Keywords
Τυχαία Θέματα