Σε φιάσκο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των 7-Τα σημεία διαφωνίας

10:28 10/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο τελικό ανακοινωθέν της η Ομάδα των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών υπερασπίζεται τον ρόλο των «συλλογικών εμπορικών κανόνων» και καταγγέλλει τον προστατευτισμό. Οι χώρες της G7 δεσμεύονται να εκσυγχρονίσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς. Δεν υπήρξε ομοφωνία για το κλίμα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες διαχώρισαν τη θέση τους. Η G7 κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να «υπονομεύει τα δημοκρατικά συστήματα» ενώ δεσμεύθηκε να σταματήσει τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ιαπωνία και ΗΠΑ αρνήθηκαν να υπογράψουν μια νέα δέσμευση κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό. Θετική εξέλιξη η απόφαση για τη διάθεση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Πρόκειται για εντάσεις που έρχονται σε αντίθεση με την «ενότητα» η οποία επιδείχθηκε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Κίνα μεταξύ των ηγετών της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Μακρόν: Κοινή δήλωση των G7 για το εμπόριο, η οποία «ωστόσο δεν διευθετεί τα πάντα»

Το πρακτορείο Ρόιτερ σημειώνει πως, πέρα από την κλιμάκωση του κινδύνου για έναν εμπορικό πόλεμο, η προσωπική επίθεση του Τραμπ στον Τριντό δημιουργεί εσωτερικούς οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους για τον καναδό πρωθυπουργό, ο οποίος έχει επιμείνει σε μια συμφιλιωτική στάση μπροστά στις αμερικανικές απειλές σχετικά με τη NAFTA και άλλα διμερή εμπορικά θέματα.

Ανέντιμο και αδύναμο, χαρακτηρίζει ο Τραμπ τον Τριντό-Σύγκρουση μετά τη Σύνοδο

Μήνυμα προς τη Ρωσία

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7)κάλεσαν τη Ρωσία να σταματήσει να υπονομεύει τις δημοκρατίες, διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας αν κριθεί αναγκαίο.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά, την υπονόμευση των δημοκρατικών συστημάτων και τη στήριξή της στο συριακό καθεστώς», ανέφεραν οι ηγέτες.

Καταδίκασαν την επίθεση στο Σάλσμπερι στη Βρετανία ενάντια σε έναν Ρώσο πρώην πράκτορα με χρήση ενός ρωσικού στρατιωτικού τύπου νευροτοξικού παράγοντα, τονίζοντας ότι εξαιρετικά πιθανό η Μόσχα να ευθύνεται για αυτή την επίθεση, καθώς δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση. Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά και επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή με την επίθεση.

Παράλληλα, δεσμεύτηκαν την Παρασκευή, χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στη Ρωσία, να ανταλλάζουν μεταξύ τους πληροφορίες και να συνεργάζονται με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αποτροπή ξένης ανάμιξης σε εκλογές. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές τους.

Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν χθες Σάββατο να υπογράψουν μια νέα δέσμευση της G7 κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό, ένα θέμα που δίχασε την Ομάδα των Επτά ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι το εμπόριο ή η κλιματική αλλαγή.

Ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν έναν νέο χάρτη κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό, όμως η Ιαπωνία αντιτάχθηκε σ’ αυτόν μαζί με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στο τέλος της συνόδου κορυφής που οργανώθηκε στον Καναδά.

Jesco Denzel/German Federal Government via AP

Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο νέος «χάρτης», ο οποίος δεν είχε ακόμη δημοσιοποιηθεί από τους καναδούς οργανωτές της συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα ανακυκλώνεται το 100% των πλαστικών ενώ θα αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εναλλακτικές επιλογές στις πλαστικές συσκευασίες.

Ανακυκλώνοντας το πλαστικό στον μέγιστο βαθμό, οι χώρες θα περιορίσουν τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ποταμούς και τελικά στους ωκεανούς.

Η γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε πως η Ουάσινγκτον δεν θέλει να δεσμευθεί σε αριθμητικούς στόχους. Δεν μίλησε για τη θέση της Ιαπωνίας.

«Οι ηγέτες οφείλουν τώρα να μετατρέψουν αυτό το κύμα συλλογικής ανησυχίας σε πραγματικές προόδους», σχολίασε ο Τζον Τάνζερ της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF.
Η δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών εντάσσεται σ’ αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν πρότεινε στα τέλη Μαΐου την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης και έθεσε ως στόχο ότι μέχρι το 2025 θα ανακυκλώνεται το 90% των πλαστικών φιαλών.

Τρία δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση γυναικών και κοριτσιών

Στο μεταξύ, η G7 δεσμεύθηκε να διαθέσει σχεδόν τρία δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των γυναικών και των κοριτσιών που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση όπως αυτή των προσφύγων, μια πρωτοβουλία που χαιρετίσθηκε από τη νομπελίστρια της Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι.

A significant step forward for girls. My statement on the #G7 Summit: pic.twitter.com/5nnmZJI1sb

— Malala (@Malala) June 9, 2018

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο Καναδός πρωθυπουργός, δήλωσε πως πρόκειται για «τη σημαντικότερη επένδυση στην εκπαίδευση των γυναικών και των κοριτσιών σε καταστάσεις κρίσης και σύγκρουσης».

Ο Καναδάς θα συμμετάσχει σ’ αυτή την προσπάθεια προσφέροντας 300 εκατομμύρια δολάρια.

Το συνολικό ποσό είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήλπιζαν οι φεμινιστικές οργανώσεις που συνάντησαν τον Τριντό στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, 20 ετών, δήλωσε σε μήνυμά της στο Twitter πως η πρωτοβουλία «δίνει σε περισσότερα κορίτσια την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον».

Canada hosts the #G7 Summit this week. Here is my message to leaders: pic.twitter.com/Eh2yIJ2DUF

— Malala (@Malala) June 7, 2018

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε διαφύγει από επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον της, η οποία παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή και την έκανε παγκόσμιο σύμβολο των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Στις 9 Οκτωβρίου 2012 τζιχαντιστές του TTP (οι πακιστανοί Ταλιμπάν) είχαν εισβάλει στο σχολικό λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε στο σπίτι της μετά τα μαθήματα. Ένας απ’ αυτούς ρώτησε, «Ποιά είναι η Μαλάλα;» και την πυροβόλησε στο κεφάλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα