Σε επίπεδα ρεκόρ το Παγκόσμιο Χρέος

14:53 28/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο 327% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ή στο επίπεδο ρεκόρ των 217 τρισεκ. δολαρίων ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2017 το Παγκόσμιο Χρέος σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο δανεισμό των αναδυόμενων αγορών καθώς σύμφωνα με την έκθεση το συνολικό χρέος στις ανεπτυγμένες χώρες έχει αυξηθεί κατά 3 τρισεκ. δολάρια στα 56 τρισεκ. δολάρια.

Στην Κίνα

αντιστοιχούν 2 τρισεκ. δολάρια από αυτή την αύξηση, με το χρέος της να ανέρχεται πλέον στα 33 τρισεκ. δολάρια, κυρίως λόγω του δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Λόγω της συνεχούς αύξησης του χρέους το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο προειδοποιεί για γεγονός που θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και που θα δημιουργήσει κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το IIF παράλληλα προειδοποιεί για κινδύνους από τις βραχυπρόθεσμες αποπληρωμές χρέους καθώς οι αναδυόμενες αγορές έχουν πάνω από 1,9 τρισεκ. δολάρια ομολόγων και δανείων που λήγουν έως τα τέλη του 2018, και 15% εξ αυτών έχουν νόμισμα αναφοράς το δολάριο.

Τις μεγαλύτερες αποπληρωμές χρέους έχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Κορέα και η Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα