Σε αναμονή λευκού καπνού από το Brussels Group-η πιο κρίσιμη μέρα

14:07 23/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πιο σημαντική μέρα των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν μέρος στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και υψηλόβαθμων στελεχών των θεσμών είναι η σημερινή καθώς θα διαφανεί αν θα βρεθεί κοινός τόπος στα ανοικτά θέματα που θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (SLA) έως το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την τεχνική συμφωνία (SLA), συζητήσεις γίνονται

με το ΔΝΤ για την σύνταξη του νέου μνημονίου (MEFP) με το Ταμείο.

Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν την Δευτέρα το βράδυ, μετά το Eurogroup, και συνεχίσθηκαν χθες και προχθές. Οι συζητήσεις της Τετάρτης έγιναν με τους επικεφαλής των αποστολών του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM στην Αθήνα.

Η αύξηση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες που είναι απόρροια των εκροών καταθέσεων από την αρχή της χρονιάς εντείνει την πίεση για εξεύρεση κάποιας λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται απο τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χουλιαράκη, την υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου και τον υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη.

Οι «πολιτικοί» επικεφαλής των θεσμών αναμένονταν στις Βρυξέλλες για τις πολύωρες, όπως αναμένεται, διαπραγματεύσεις με μοναδικό ερωτηματικό την παρουσία του Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ. Οι όποιες πληροφορίες, κι αυτές με το σταγονόμετρο, προέρχονταν από την ελληνική αντιπροσωπεία, και ήθελαν να υπάρχει κάποια σύγκλιση στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι τα μεγάλα ανοικτά θέματα είναι τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τα ενεργειακά. Συζήτηση αναμένεται να γίνει επίσης για τα αντίμετρα στα μέτρα λιτότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα ενεργοποιηθούν μετά το 2018 αν οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτυχγάνονται.

Στα εργασιακά, τα κύρια θέματα αφορούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή γνωστοποίηση των εργοδοτών, τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, το λοκ άουτ και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στο ασφαλιστικό, το θέμα αφορά την εφάπαξ μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ ευρώ το 2020 με μείωση των κύριών και επικουρικών συντάξεων, όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά. Η Αθήνα επιδιώκει οι περικοπές να γίνουν σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.

Στα ενεργειακά, το θέμα αφορά την μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική με πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής ισχύος της.

Keywords
Τυχαία Θέματα