Σε 100 πόλεις η διεθνής κινητοποίηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή (video)

17:04 9/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τη Μπανγκόκ έως το Σαν Φρανσίσκο, τις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε πορείες σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν επιτέλους δράση κατά της απορρύθμισης του κλίματος, μεσούσης της προετοιμασίας της διάσκεψης για το κλίμα COP 24, που διοργανώνεται στην Πολωνία.

Σχεδόν 1.000 εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε περίπου 100 χώρες στο πλαίσιο της έκκλησης «Rise for climate«.

Μετά

τις διαδηλώσεις που είχαν μικρό ποσοστό συμμετοχής στην Ασία, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, κυρίως στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, και αναμένεται να συνεχιστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα κορυφωθούν στο Σαν Φρανσίσκο.

We are marching in San Francisco to #RiseForClimate, Jobs, and Justice! pic.twitter.com/QLPh4jrb6w

— People's Climate (@Peoples_Climate) September 8, 2018

«Ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τα παιδιά μας. Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε το μέλλον μας, είναι η φιλόδοξη ανάληψη δράσης για το κλίμα, και τώρα», υποστήριξε μέσω Twitter ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη Γαλλία, δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για το περιβάλλον στη χώρα αυτή, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή ξεπέρασε τους 115.000 διαδηλωτές, ενώ για το Παρίσι η αστυνομία επιβεβαιώνει 18.500 συμμετέχοντες.

Στις Βρυξέλλες, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση 1.300 διαδηλωτών σύμφωνα με την αστυνομία. «Η ιδέα ήταν να απευθυνθούμε στους βουλευτές και στις κυβερνήσεις από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Υπάρχουν πολλά λόμπι εδώ», είπαν διαδηλωτές, ενώ την ίδια ώρα στο Λονδίνο, οικολόγοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία.

‘What we do to the Earth, we do to ourselves!’ Meditative Protest in front of @Barclays at #PiccadillyCircus #RiseForClimate #London #BoycottBarclays @Greenpeace @GreenpeaceUK pic.twitter.com/tGZjqYlP8S

— Carla Martins (@Martinsarguello) September 9, 2018

Μεταξύ 10.000 πολίτες (σύμφωνα με την αστυνομία) και 15.000 (σύμφωνα με τους διοργανωτές) διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη. «Θέλουμε στη Δανία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα το 2040», δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau η Σάρα Χέλεμπεκ, εκπρόσωπος της εκδήλωσης.

Στη Σουηδία περισσότεροι από 100 διαδηλωτές, ανάμεσά τους η πράσινη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιζαμπέλα Λέβιν πραγματοποίησαν πορεία στη Στοκχόλμη.

Στην Ασία, η Μανίλα είχε τη μεγαλύτερη διοργάνωση με τη συμμετοχή 800 διαδηλωτών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον στο παιχνίδι, αλλά εξακολουθούν να αυτές που επιβάλλουν τους κανόνες», κατήγγειλε ένας διαδηλωτής στη Μπανγκόκ.

The Pacific Islander Contingent at #RiseForClimate is here to say: "We are not drowning, we are fighting." And it's beautiful. pic.twitter.com/y2GHtrdRB4

— 350 dot org (@350) September 8, 2018

Στην Αυστραλία, οι διοργανωτές οδήγησαν στο λιμάνι του Σίδνεϊ, απέναντι από την εμβληματική όπερα, ένα πλοίο πάνω στο οποίο υπήρχε πανό με το σύνθημα της διοργάνωσης «Rise for climate».

#RiseForClimate was HUGE! ☀️ ✊

This is what #peoplepower looks like & this is what will beat the fossil fuel industry. Keep the pressure on coal-loving politicians and get involved with a local 350 or #FossilFree group >> pic.twitter.com/UNGgUa9b6T

— 350Australia (@350Australia) September 8, 2018

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον καλώντας τον να «βγάλει τον άνθρακα από την πολιτική».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα