Σχέδιο «Αθηνά»: Έντονη κριτική εκ μέρους των Πρυτάνεων

10:58 8/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Την άμεση τροποποίηση του νόμου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων ζητούν οι πρυτάνεις. Στο ψήφισμά τους μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου τους, διαπιστώνουν «αδυναμία ακόμη και της στοιχειώδους λειτουργίας του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου», εξαιτίας του νέου θεσμικού πλαισίου και της οικονομικής κρίσης.Κατά την 72η Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, παρουσία και του υφυπουργού Παιδείας, Θόδωρου Παπαθεοδώρου, ασκήθηκε έντονη κριτική έναντι του σχεδίου «Αθηνά» ενώ εκφράστηκαν επιφυλάξεις όσον αφορά την υλοποίηση του.

Πολλοί
πρυτάνεις κεντρικών Ιδρυμάτων, που δέχονται με τις ανακατατάξεις νέα τμήματα, μίλησαν για την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης καθώς θα δεχθούν περισσότερους φοιτητές.

Επανέλαβαν τη διαφωνία τους στην αυτοδίκαιη διαγραφή των φοιτητών που, όπως τονίζουν, παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αφορά το 1/3 των φοιτούντων.

Παράλληλα στηλίτευσαν «το παράδοξο του καθορισμού Σχολών και κατευθύνσεων τμημάτων μονομερώς από το υπουργείο. Αυτό συνέβη δίχως τη γνώμη, τη γνώση και τις επεξεργασίες των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ, όπως άλλωστε συνέβη και με τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων φοιτητών που καθορίζει το υπουργείο, δίχως να λαμβάνονται υπ' όψιν οι δυνατότητες των ίδιων των Πανεπιστημίων».

Τέλος, στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, προκύπτει «ασάφεια και σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ αφενός των πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου και αφετέρου των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων». Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή που θα καταγράψει όλα τα προβλήματα και θα τεθούν υπόψη του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα