Βαριές ποινές σε διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτήρια για πλασματικές εξετάσεις

18:32 5/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Βαριές ποινές σε διαγνωστικά κέντρα αλλά και φυσικοθεραπευτήρια που εμφανίζουν πλασματικές εξετάσεις και συνεδρίες προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Όπως είπε, τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά κέντρα δεν ήταν τα αναμενόμενα και αυτό γιατί υπήρχαν παραπεμπτικά για εξετάσεις που δεν εκτελέστηκαν αλλά χρεώθηκαν κανονικά στον ΕΟΠΥΥ.Διαγνωστικές εξετάσεις που δεν εκτελέστηκαν ποτέ και φυσικοθεραπείες
μόνο στα χαρτιά προκύπτουν από τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ.

Αν και οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι πιο φθηνές το τελευταίο εξάμηνο, καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο η μαγνητική τομογραφία έπεσε από τα 236 στα 135 ευρώ και η αξονική από τα 70 στα 50 ευρώ, παρόλα αυτά δεν επήλθε η αναμενόμενη εξοικονόμηση, σύμφωνα με στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Αντί για 60-93 εκατομμύρια το όφελος για τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να φθάσει μόλις τα 5-10 εκατομμύρια το 2013, επειδή τα διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτήρια έχουν αυξήσει τον όγκο των παραπεμπτικών που εμφανίζουν ότι εκτελούνται.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κάνει λόγο για πλασματικές εξετάσεις και προαναγγέλλει βαριές ποινές και χρηματικά πρόστιμα: «Όποιος συλλαμβάνεται έστω και μία φορά να δηλώνει θεραπεία ή διαγνωστική εξέταση που δεν πραγματοποίησε η ποινή θα είναι βαρύτατη. Με νομοσχέδιο που έρχεται τις επόμενες εβδομάδες θα διακόπτεται η σύμβαση με τον Οργανισμό», τόνισε ο Υπουργός.

Ανάλογες ποινές αναμένουν και τους φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι εμφανίζουν αυξημένη δαπάνη το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν μικρές κωμοπόλεις όπου οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας που εκτελέστηκαν είναι αντίστοιχες με αυτές μεγαλουπόλεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα