Σάμος: Συμφώνησαν να ζητήσουν το κλείσιμο του ΚΥΤ

14:52 22/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην πρόταση να κλείσει το ΚΥΤ της Σάμου συμφώνησε το σύνολο των φορέων που παρευρέθηκαν στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σάμου και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

Το λόγο πήρε αρχικά ο Δήμαρχος Σάμου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αν και η μόνη αρμοδιότητα του Δήμου ως προς το Μεταναστευτικό είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών δήλωσε ότι δεν έχει πάψει να τους απασχολεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη της Σάμου και οι επιπτώσεις που υπάρχουν λόγω αυτού. Τόνισε ότι είναι επιτακτική

ανάγκη η αποσυμφόρηση του νησιού , η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στο Κέντρο , να τεθούν όροι λειτουργίας οποιασδήποτε νέας δομής ,(Κέντρο καταγραφής , παραμονής λίγων ημερών).

Το λόγο στην συνέχεια πήραν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις.

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ο Αντιπεριφεριάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος τόνισε ότι πρέπει στις επόμενες 20 ημέρες ο υπουργός να μεταφέρει τουλάχιστον 3000 μετανάστες από την Σάμο στην Ηπειρωτική Ελλάδα για να υπάρξει λόγος για την επικείμενη συνάντηση. Ως Περιφερειακή Αρχή δήλωσε ο κ. Κατρακάζος είμαστε υπέρ του να κλείσει το ΚΥΤ ή τουλάχιστον να είναι κλειστή δομή καταγραφής όπου θα μένουν για λίγες ημέρες μέχρι να οδηγηθούν στην ενδοχώρα. Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην επιστολή του κ. Βίτσα προς την Περιφέρεια σύμφωνα με την οποία θα πρέπει για οποιονδήποτε έλεγχο οι υπηρεσίες της να έχουν άδεια από τον υπουργό θέλοντας να καταδείξει ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Περιφερειακή αρχή με τη λειτουργία των ΚΥΤ.

Μίλησαν επίσης περιφερειακοί σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι των υγειονομικών συλλόγων, των ξενοδόχων , των ενοικιαζομένων δωματίων, του δικηγορικού συλλόγου, του εμπορικού, της εστίασης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ενώ η πρόταση των υγειονομικών που υιοθέτησε και ο δήμαρχος κατατέθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολούθησε και έλαβε 18 ψήφους έναντι της πρότασης του Δημοτικού Συμβούλου της ΑΚΙΣ Αντώνη Σίμου που έλαβε 4 ψήφους. Λευκό ψήφισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Στεφανής.

Συγκεκριμένα η πρόταση αναφέρει: Να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Να κλείσει το ΚΥΤ στην Σάμο. Να υπάρχει ένας μικρός χώρος για καταγραφή, πρόληψη και πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας. Οι μετανάστες να παραμένουν για λίγες ημέρες στο κέντρο και από εκεί να φεύγουν για την Ηπειρωτική χώρα.
Η πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου Αντώνη Σίμου είναι: Η υποβολή στην κυβέρνηση εγγράφου υπό την μορφή ρητής και κατηγορηματικής απαίτησης (τελεσιγράφου) με τις εξής παρατηρήσεις
1)Απαραίτητη προϋπόθεση να ζητηθεί η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων
2) Κλείσιμο του υπάρχοντος κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης και δημιουργία μικρής κλειστής δομής βραχείας διαμονής ελάχιστων ημερών και όχι πέρα των τριών, όπως υποσχέθηκε αρχικά το αρμόδιο υπουργείο . Ο καθορισμός της μικρής κλειστής δομής να γίνει μετά από υπόδειξη διαπαραταξιακής επιτροπής αλλά και με την συμμετοχή εκπροσώπων της στρατιωτικής αρχής της Σάμου , της αστυνομικής διεύθυνσης Σάμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
3) Ο χώρος κράτησης παραβατικών να είναι εκτός της νήσου Σάμου.
4) Να είναι ελεγχόμενη η έξοδος των μεταναστών από τον νέοκλειστό χώρο βραχείας διαμονής για τη διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των κατοίκων από παραβατικές ενέργειες
5) Καθορισμός Κέντρου εκπαίδευσης( απασχόλησης) ανηλίκων τέκνων μεταναστών για τον ελάχιστο χρόνο παραμονής τους εντός του νέου κλειστού χώρου
6) Δημιουργία σταθμού παροχής πρώτων βοηθειών εντός του νέου κλειστού χώρου βραχείας διαμονής. Όρος υλοποίησης και μοχλός πίεσης των ανωτέρω εντός καθορισμένου χρονικού ορίου που θα τεθεί από τη Δημοτική Αρχή η από κοινού παραίτηση του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, του Αντιπεριφερειάρχη με τους εκλεγμένους περιφερειακών συμβούλων Σάμου και του Βουλευτή.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα