Σάλος για το υπερόπλο της Βόρειας Κορέας – Πυρετός για την «κατάλληλη» απάντηση

20:06 3/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να υποδαυλίζει παγκόσμιο συναγερμό, ανακοινώνοντας από το επίσημο πρακτορείο KCNA ότι «η επιτυχής δοκιμή θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων». Ο Ντόναλντ Τραμπ υπονόησε ήδη ότι η στρατιωτική δράση αποτελεί επιλογή του ενώ συγκάλεσε εκτάκτως την ομάδα εθνικής και πυρηνικής ασφάλειας. Ακόμη και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που προειδοποιούσε για αυτοσυγκράτηση, τάχθηκε υπέρ «της κατάλληλης απάντησης», σε συνομιλία του με τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ. Αργότερα ωστόσο, πρόσθεσε ότι αν και η Πιονγκγιάνγκ «παραβιάζει τις αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ και δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει «να υποκύψει σε συναισθήματα».

Η φερόμενη βόμβα υδρογόνου ήταν τόσο δυνατή που προκάλεσε σεισμό 6,3 Ρίχτερ, ο οποίος έγινε αισθητός στη βορειοανατολική Κίνα, περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό – φυσικό σύνορο με τη Βόρεια Κορέα. Στην κορεατική χερσόνησο σημειώθηκαν δύο σεισμοί εστιακού βάθους 10 χιλιομέτρων, με διαφορά οκτώ δευτερολέπτων.

#UPDATE Trump will convene his national security team after North Korea test-fired what it claims is a hydrogen bomb pic.twitter.com/XGyH5FY6jI

AFP news agency (@AFP) September 3, 2017

Η προηγούμενη πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα ήταν περίπου 10 κιλοτόνων. «Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες πέντε δοκιμές», δήλωσε καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ, συνηγορώντας ότι πρόκειται για δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

North Korea carried out its most powerful nuclear test in an extraordinary show of defiance against President Trump

— The New York Times (@nytimes) September 3, 2017

Η δοκιμή έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η δυνατότητα βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)», υποστηρίζει η Πιονγιάνγκ υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούλιο έγιναν άλλες δύο δοκιμές πυραύλων με βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός της ακτίνας τους.

ICYMI, photos of KJU inspecting thermonuclear weapon for ICBM warhead this morning, hours before it all began pic.twitter.com/1i3wRWN1UK

— NK NEWS (@nknewsorg) September 3, 2017

Φωτογραφικά στιγμιότυπα που μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο εικονίζουν τον Κιμ να επιθεωρεί μια ασημί πυρηνική κεφαλή σχήματος κλεψύδρας, σε αντίθεση με τις φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί πέρυσι τον Μάρτιο, όταν παρουσιάζονταν βόμβες σφαιρικού σχήματος.

Να αναλάβει τις ευθύνες του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Δευτέρα στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Από κοινού ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλλει ακόμη σκληρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας που παραβιάζει, όπως τόνισαν, το διεθνές δίκαιο.

«Καμία από τις στρατιωτικές επιλογές σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ευπρόσδεκτη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, εκτιμώντας ωστόσο πως «η Βόρεια Κορέα βρίσκεται πιο κοντά σε βόμβα υδρογόνου η οποία, αν προσαρμοστεί επιτυχώς σε έναν πύραυλο, θα αποτελέσει αναμφίβολα μια νέα τάξη απειλής».

Στο μεταξύ, η Νότια Κορέα, με 30 πυρηνικές εγκαταστάσεις στα σύνορα με τον κομμουνιστικό βορρά, έλαβε μήνυμα μέσω Τwitter από το Ντόναλντ Τραμπ «να ξεχάσει την πολιτική κατευνασμού γιατί η Πιονγιάνγκ κατανοεί μόνον ένα πράγμα».

Μήνυμα Τραμπ προς την Κίνα

«Η Βόρεια Κορέα είναι κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά ντρέπεται για την αποτυχία», πρόσθεσε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο tweet, ενώ σε τρίτη ανάρτηση άφησε αιχμές για στρατιωτική δράση, ως το μόνο κατανοητό πράγμα για τη Βόρεια Κορέα.

South Korea is finding, as I have told them, that their talk of appeasement with North Korea will not work, they only understand one thing!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 3, 2017

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, χωρίς να κατονομάζει ρητά την Κίνα, προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.

Η Κίνα πάντως, «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα σήμερα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλούσε για πακέτο νέων κυρώσεων ώστε να διακοπούν ενδεχομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα μετά την πραγματοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής.

Η Ιαπωνία καταδικάζει την δοκιμή ως «εξαιρετικά συγχώρητη» και πιέζει για κυρώσεις με στόχο το εμπόριο πετρελαϊκών ειδών, ώστε να σταματήσει ο ανεφοδιασμός καυσίμων.

Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο, κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα.

ΠΗΓΗ:Reuters,AFp,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου- Παγκόσμια ανησυχία (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα