Σαφή δεδομένα για προμήθειες εμβολίων και χρονοδιαγράμματα εμβολιασμού απαιτούν οι ευρωβουλευτές

18:12 5/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να δημοσιεύσουν σαφή στοιχεία σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων και τα χρονοδιαγράμματα εμβολιασμού μέχρι το καλοκαίρι με στόχο να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα εμβόλια

που χορηγούνται σε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να δημοσιεύονται κάθε μήνα, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πασκάλ Κανφίν, σημειώνοντας πως μόνο όταν θα υπάρχει μια σαφή εικόνα, μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που συνδέονται με καθυστερήσεις στην προσφορά και την ταχύτητα με την οποία χορηγούνται εμβόλια.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων άρχισε στα τέλη Ιανουαρίου, να δημοσιεύει δεδομένα σχετικά με τις δόσεις που χορηγούνται ανά κράτος μέλος. Ωστόσο, επισημαίνει ότι ορισμένα από αυτά τα στοιχεία είναι ελλιπή ή ότι τα κράτη μέλη τα παρέχουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για αυτό τον λόγο η επιτροπή υγείας ζητά τώρα να προστεθούν στοιχεία που θα περιλαμβάνουν και τις αναμενόμενες παραδόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιανουαρίου 2021, αρκετοί ευρωβουλευτές είχαν καταθέσει ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια COVID-19. Κατά την τελευταία συζήτηση ολομέλειας τον Ιανουάριο , οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ευρεία υποστήριξη σε μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας και ζήτησαν πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τις συμβάσεις και την ανάπτυξη εμβολίων COVID-19.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα