Ιταλία: Αγώνας δρόμου για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Draghi

17:24 5/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Όταν την περασμένη Τρίτη ο ΠτΔ κ. Mattarella έκανε έκκληση για τον σχηματισμό μιας ‘μη πολιτικής κυβέρνησης υψηλών προδιαγραφών’ και κάλεσε τον Draghi για να του αναθέσει την ερευνητική εντολή, πολλοί δεν περίμεναν τόσο ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας. 

Η υποδοχή στον κ. Draghi από πλευράς των αγορών ήταν θετική, αφού το Ιταλικό χρηματιστήριο πανηγυρίζει με το spread να έχει πέσει κάτω από 100 ποσοστιαίες μονάδες, ένα επίπεδο ρεκόρ για την Ιταλία

Μέσα σε

αυτό το κλίμα γενικότερου ενθουσιασμού, πολλοί είναι που θέλουν μια θέση στην πιθανή κυβέρνηση οδηγούμενη από τον αποκαλούμενο σωτήρα της χώρας.
Σήμερα λοιπόν ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα συζητήσεων μεταξύ του Draghi και των πολιτικών κομμάτων. Σειρά έχουν τα κόμματα των ‘ενθουσιωδών υποστηρικτών’, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα 5 Αστέρων (ή τουλάχιστον μέρος αυτού) αλλά και του Forza Italia του Silvio Berlusconi.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η τοποθέτηση του Cavaliere αποτελεί σεισμό για την Κεντροδεξιά της Ιταλίας, αφού ο ίδιος είχε ανακοινώσει πως θα παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην συνάντηση με τον Draghi, ταξιδεύοντας από την Προβηγκία και θέτοντας τέλος στη πολύμηνη απουσία από το πολιτικό προσκήνιο, παρόλα τα προβλήματα υγείας του. Προβλήματα που τελικά ανάγκασαν τον Berlusconi να ακυρώσει το πρόγραμμά του, επικοινωνώντας τηλεφωνικά πριν από λίγη ώρα με τον ίδιο τον Draghi

Η κίνηση του Cavaliere αποτελεί σημαντικό γεγονός που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και την επιθυμία του να διεκδικήσει την προεδρία της δημοκρατίας. Ένα σενάριο που ο ίδιος ο Salvini εξέφρασε πριν από λίγες μόλις ημέρες.

Η διάσπαση της Ιταλικής Κεντροδεξιάς αποτελεί πιθανό σενάριο γιατί τα τρία μεγάλα κόμματα που το αποτελούν αν και σε αντικρουόμενες θέσεις. Η Lega του Salvini είναι όμηρος πολλών εσωτερικών ρευμάτων και πριν από λίγο ο αρχηγός του κόμματος έθεσε σαν κριτήριο για την στήριξη του Draghi την ανάθεση υπουργείων στους πολιτικούς του. Παράλληλα η κα. Meloni του κόμματος ‘Αδέλφια της Ιταλίας’ δηλώνει κατά μιας κυβέρνησης που να μην εκλέγεται μέσα από εκλογική ψηφοφορία (το κόμμα της θα έβγαινε πιθανότατα πρώτο κόμμα, βάσει τις πρόσφατες στατιστικές μελέτες) και απορεί για την κίνηση του συναδέλφου της Salvini για αυτή την αλλαγή πορείας.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ – Κρίστιαν Μαυρής

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιταλία, Αγώνας, Draghi,italia, agonas, Draghi